Delikatne pulpeciki w sosie pomidorowym. Tofu i kasza jaglana są wspaniałymi składnikami bazowymi, nie mają charakterystycznych smaków, dlatego pulpeciki mogą być orientalne, śródziemnomorskie, w stylu polskim czy węgierskim, itd. Wszystko zależy od wyboru przypraw.
Składniki pulpecików z tofu i kaszy jaglanej:
- 200 g tofu
- 80 g kaszy jaglanej
- 1 szalotka (zamiennie zwykła cebula)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 małe jajko
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka mąki owsianej
- olej do smażenia szalotki
- przyprawy wg pomysłu, u mnie: 1 łyżka drożdży nieaktywnych (niekoniecznie), 2 pełne łyżeczki zataru, po łyżeczce: papryki wędzonej, czosnku suszonego, kurkumy, garam masali, pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól do smaku
Sos:
- 1 puszka passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- olej do podsmażenia czosnku
- przyprawy dopasowane do smaku pulpetów, u mnie zatar
Jak zrobić pulpety z tofu i kaszy jaglanej w sosie pomidorowym?
Pulpety. Kaszę ugotować – chwilę prażyć w suchym garnku, zalać wrzątkiem, odlać wodę, przełożyć kaszę do garnka i wlać dwa razy tyle wody ile wynosiła objętość suchej kaszy, lekko posolić i ugotować. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na oleju. Kaszę przestudzić, dodać tofu i i ugnieść całość tłuczkiem na jednolitą masę. Do masy dodać usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąki i przyprawy. Masę dobrze doprawić. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie klopsiki. Przygotowane wrzucić do przygotowanego sosu i gotować ok. 15 minut. W połowie gotowania delikatnie przełożyć na drugą stronę. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką (u nas obowiązkowa z białej kapusty).
Sos. Czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na oleju, dodać pomidory i przyprawy.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.