Kostki cytrynowe

Cudowne ciasteczka na kruchym spodzie. Delikatny krem cytrynowy na wierzchu ciasta – kwaśny, słodki, aksamitny, kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Całość na pewno zachwyci wielbicieli słodko-kwaśnych ciast (tak jak mnie :)).

krajanka cytrynowa
Kostki cytrynowe

Składniki kostek cytrynowych:

Kruchy spód:

  • 250 g mąki owsianej
  • 225 g zimnego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 6 zimnych jajek
  • 300 g cukru
  • 150 ml soku cytrynowego
  • 65 g mąki owsianej
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • szczypta soli

Jak zrobić kostki cytrynowe?

Kruchy spód. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól wymieszać, dodać zimne masło posiekać i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na wielkość foremki 25×35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C 20-25 minut. Wystudzić.

Krem cytrynowy. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodać powoli, łyżka po łyżce, cukier cały czas ubijając pianę na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Dodać mąkę oraz skórkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać sok i również delikatnie wymieszać. Masę wlać na podpieczony i wystudzony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C ok. 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Pokroić zimne.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Z „Moich wypieków” zmieniony.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *