Cudowne ciasteczka na kruchym spodzie. Delikatny krem cytrynowy na wierzchu ciasta – kwaśny, słodki, aksamitny, kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Całość na pewno zachwyci wielbicieli słodko-kwaśnych ciast (tak jak mnie :)).
Składniki kostek cytrynowych:
Kruchy spód:
- 250 g mąki owsianej
- 225 g zimnego masła
- 65 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 6 zimnych jajek
- 300 g cukru
- 150 ml soku cytrynowego
- 65 g mąki owsianej
- skórka otarta z dwóch cytryn
- szczypta soli
Jak zrobić kostki cytrynowe?
Kruchy spód. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól wymieszać, dodać zimne masło posiekać i zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na wielkość foremki 25×35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C 20-25 minut. Wystudzić.
Krem cytrynowy. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodać powoli, łyżka po łyżce, cukier cały czas ubijając pianę na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Dodać mąkę oraz skórkę i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać sok i również delikatnie wymieszać. Masę wlać na podpieczony i wystudzony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C ok. 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Pokroić zimne.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Z “Moich wypieków” zmieniony.