Placki owsiane na białkach

Delikatne, pulchne placuszki owsiane na białkach z dużą porcją owoców. Słodkie drugie danie, niedzielne śniadanie czy wczesna kolacja, koniecznie z dodatkiem sałatki owocowej :).

Placuszki owsiane na białkach
Placuszki owsiane na białkach

Składniki placków owsianych na białkach:

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka mąki owsianej (można zmielić płatki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
  • dodatki smakowe do wyboru: starta skórka z cytryny, pomarańczy, wanilia, inne
  • 1 szklanka owoców (jagody, drobno pokrojone jabłka, maliny, inne)
  • ew. tłuszcz do smażenia

Jak zrobić placki owsiane na białkach?

Masło roztopić. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodać cukier i dalej ubijać, do rozpuszczenia cukru. Wsypać mąki i dodatki smakowe oraz wlać letnie masło, całość delikatnie wymieszać. Dodać owoce i ponownie wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć niewielkie placuszki. Podawać z jogurtem/serkiem, sałatką owocową, powidłami/dżemem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Placuszki owsiane na białkach
Placuszki owsiane na białkach
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *