Delikatne, pulchne placuszki owsiane na białkach z dużą porcją owoców. Słodkie drugie danie, niedzielne śniadanie czy wczesna kolacja, koniecznie z dodatkiem sałatki owocowej :).
Składniki placków owsianych na białkach:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka mąki owsianej (można zmielić płatki)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- duża szczypta soli
- dodatki smakowe do wyboru: starta skórka z cytryny, pomarańczy, wanilia, inne
- 1 szklanka owoców (jagody, drobno pokrojone jabłka, maliny, inne)
- ew. tłuszcz do smażenia
Jak zrobić placki owsiane na białkach?
Masło roztopić. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodać cukier i dalej ubijać, do rozpuszczenia cukru. Wsypać mąki i dodatki smakowe oraz wlać letnie masło, całość delikatnie wymieszać. Dodać owoce i ponownie wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć niewielkie placuszki. Podawać z jogurtem/serkiem, sałatką owocową, powidłami/dżemem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.