Sałatka z buraków i pomarańczy

Przekąska na wczesną kolację lub drugie śniadanie. Pieczone buraki na rukoli z cząstkami pomarańczy, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi, całość dopełnia słodko-ostro-kwaśny sos.

Carpaccio z buraków
Sałatka z buraków i pomarańczy

Składniki sałatki z buraków i pomarańczy:

  • 2 upieczone buraki
  • 1 pomarańcza
  • pół pudełka rukoli lub roszponki
  • 100 g twarogu wędzonego
  • garść orzechów włoskich
  • sos: 50 ml oleju lub oliwy (neutralnej w smaku), 25 ml soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy miodowej (lub musztarda zwykła wymieszana z miodem), sól, pieprz, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, świeży tymianek, 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

Jak zrobić sałatkę z buraków i pomarańczy?

Rukolę/roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na dużym, płaskim talerzu.

Buraki piec w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny. Jeśli są duże, dłużej (nawet 1,5 godziny). Wystudzić obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na rukoli.

Z pomarańczy wykroić sam miąższ bez skórki i położyć na burakach.

Twaróg pokruszyć i posypać nim buraki i pomarańcze.

Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać sałatkę.

Składniki sosu umieścić w słoiku, słoik zakręcić , dobrze nim wstrząsnąć (do momentu aż powstanie emulsja). Sosem polać sałatkę.

Można podać z grzankami.

Smacznego :).

Uwaga: twaróg wędzony można zastąpić fetą lub twarogiem kozim; orzechy włoskie pestkami dyni, innymi orzechami, czarnuszką, nasionami słonecznika

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Sałatka z buraków i pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *