Przekąska na wczesną kolację lub drugie śniadanie. Pieczone buraki na rukoli z cząstkami pomarańczy, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi, całość dopełnia słodko-ostro-kwaśny sos.
Składniki sałatki z buraków i pomarańczy:
- 2 upieczone buraki
- 1 pomarańcza
- pół pudełka rukoli lub roszponki
- 100 g twarogu wędzonego
- garść orzechów włoskich
- sos: 50 ml oleju lub oliwy (neutralnej w smaku), 25 ml soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy miodowej (lub musztarda zwykła wymieszana z miodem), sól, pieprz, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, świeży tymianek, 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
Jak zrobić sałatkę z buraków i pomarańczy?
Rukolę/roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na dużym, płaskim talerzu.
Buraki piec w temperaturze 200 stopni C ok. 1 godziny. Jeśli są duże, dłużej (nawet 1,5 godziny). Wystudzić obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na rukoli.
Z pomarańczy wykroić sam miąższ bez skórki i położyć na burakach.
Twaróg pokruszyć i posypać nim buraki i pomarańcze.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić i posypać sałatkę.
Składniki sosu umieścić w słoiku, słoik zakręcić , dobrze nim wstrząsnąć (do momentu aż powstanie emulsja). Sosem polać sałatkę.
Można podać z grzankami.
Smacznego :).
Uwaga: twaróg wędzony można zastąpić fetą lub twarogiem kozim; orzechy włoskie pestkami dyni, innymi orzechami, czarnuszką, nasionami słonecznika
Znajdź mnie na fb.
apetyczna sałatka
Dziękuję 🙂