Prosta babka drożdżowa dziadka Kazika

Prosta, zwykła babka drożdżowa. Nie wiem, czy do końca świąteczna, ale na pewno z tych na ostatnią chwilę. Wykonanie banalne, a i składniki ogólnie dostępne w domu. Może być z kruszonką, z owocami (cudowna z jagodami), z lukrem lub po prostu oprószona cukrem pudrem. Jeśli szukasz wykwintnej babki drożdżowej, zobacz .

Prosta babka drożdżowa dziadka Kazia
Prosta babka drożdżowa dziadka Kazia

Składniki babki drożdżowej dziadka Kazika:

  • 500 g mąki pszennej (u mnie często orkiszowa)
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Inne do wyboru:

  • lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 4 dag masła, szczypta soli
  • szklanka drobnych owoców (najlepsze są jagody)
  • cukier puder do oprószenia
  • ew. ozdoby

Jak zrobić prostą babką drożdżową dziadka Kazika?

Do połowy ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i odstawić na 10-15 minut do wzburzenia. Przygotować pozostałe składniki. Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i dodać do pozostałego mleka. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Wszystkie składniki – jajka, mleko z masłem, mąkę, rozpuszczone drożdże – połączyć i wyrobić. Przełożyć do foremki (2 małe babki), posypać kruszonką (jeśli wybieramy wersję z kruszonką) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 – 1,5 godziny). Po tym czasie, jeśli wybieramy wersję z owocami, posypujemy owocami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Pieczemy 35-40 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne babki znajdziesz TU.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *