Mazurek czarno-biały

Dwa mazurki w jednym. Opcja dla niezdecydowanych. Na kruchym, maślanym spodzie z dodatkiem kakao masa kukułkowa i masa kokosowa. Słodkie smaki, przełamują porzeczki i róża.

mazurek kukułka i kokosowy
Mazurek czarno-biały

Spód mazurka:

  • 35 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Spód. Mąkę połączyć z pudrem, kakao, szczyptą soli i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na prostokąt lub w kształcie jajka, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C (15-20 minut). UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo zmielona, ponieważ ciasto będzie miało “kaszkowatą” konsystencję.

Nadzienie I:

  • 200 g masy kajmakowej kukułkowej
  • 125 g mascarpone
  • 2-3 pełne łyżki dżemu z czarnej porzeczki, najlepiej domowy, kwaśny krótko smażony i nie za słodki
  • ozdoby: czekolada biała do ozdobienia połowy rantów, praliny rocher

Nadzienie I. Serek mascarpone połączyć z masą kajmakową. Na połowie spodu mazurka rozsmarować dżem porzeczkowy, na to położyć masę kajmakową.

Nadzienie II:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 125 g serka mascarpone
  • dodatki 2-3 łyżki tartej róży lub dżemu malinowego
  • praliny kokosowe
  • 1/4 czekolady gorzkiej do ozdobienia połowy rantu

Nadzienie II. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Połączyć z wiórkami i mascarpone. Krem przełożyć na drugiej połowie spodu posmarowanego różą lub dżemem malinowym, wyrównać i ozdobić.

Ranty ozdobić rozpuszczoną czekoladą – od strony białego nadzienia ciemną czekoladą, od strony ciemnego białą. Środek ozdobić na przemian białymi i ciemnymi pralinami. Mazurek można upiec 2-3 dni przed świętami, ale kremami lepiej przykryć dzień przed.

Inne moje mazurki znajdziesz TU.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.