Pasztet orzechowy II

Kilka miesięcy temu zachwycałam się pasztetem orzechowym znalezionym w książce Marty Dymek „Jadłonomia po polsku”. Pasztet spadł z piedestały, stracił palmę pierwszeństwa. Dlaczego? Otóż kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych „Zielone święta”. Jednym z dań był pasztet z orzechów. I…zachwyciłam się, jest jeszcze lepszy! U nas pojawi się na stole wielkanocnym :).

Zielone święta - pasztet z orzechów
Pasztet orzechowy II

Składniki pasztetu orzechowego:

  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 150 ml wody
  • 30 startego parmezanu (lub innego sera w podobnym stylu)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pęczek pietruszki
  • przyprawy po szczypcie: czarnego pieprzu, pieprzu cayenne, wędzonej papryki, tymianku, czosnku granulowanego
  • ew. chrupiący element do pasztetu: orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika uprażone na suchej patelni

Dodatki:

  • pół opakowania roszponki
  • 1 gruszka
  • kilka orzechów uprażonych na suchej patelni
  • odrobina soku z cytryny do skropienia gruszki
  • ew. oliwa do skropienia

Jak zrobić pasztet orzechowy?

Składniki przeznaczone na pasztet zblendować na gładką masę. Do suchego garnka przełożyć masę i gotować (cały czas mieszając, inaczej przypali się) ok. 15 minut (do uzyskania gęstej konsystencji). Jeśli decydujemy się na twarde elementy w pasztecie, teraz trzeba je dodać. Gotowy pasztet włożyć do foremki lub do obręczy formującej. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotować dodatki, umyć i osuszyć rukolę, cześć gruszki pokroić w paski, cześć w kostkę (ta część na wierzch pasztetu), skropić sokiem z cytryny. Na środku dużego talerza położyć pasztet, wierzch posypać kostkami gruszki. Wokół ułożyć rukolę, paski gruszek i orzechy. Skropić oliwą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *