Mazurek kajmakowy w nowej odsłonie. Do masy kajmakowej dodałam czekoladę i mazurek zmienił się diametralnie. Spód jest kruchy i maślany (tak jak w mazurku kajmakowym tradycyjnym), ale nadzienie jest mniej słodkie i czekoladowe :). Muszę jednak przyznać, że w naszym rankingu mazurkowym nadal wygrywa tradycyjny.
Spód mazurka:
- 35 dag mąki krupczatki
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Mąkę połączyć z pudrem, szczyptą soli i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na prostokąt lub w kształcie jajka, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C (15-20 minut na jasny, złoty kolor). UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo mielona (używam krupczatki z Pakości), ponieważ ciasto będzie miało “kaszkowatą” konsystencję.
Masa kajmakowa:
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- 2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 8 dag czekolady gorzkiej
- ozdoby (czekolada gorzka, czekolada biała, inne)
Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło i rozpuszczoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia masła. Ciepłą masę kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub inaczej, dowolnie.
UWAGA! – masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo!
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Mazurek koniecznie musi się znaleźć na świątecznym stole. Do kawy idealny 🙂
Bardzo się cieszę. U nas w tym roku tradycyjny kajmakowy :).