Mazurek kajmakowy czekoladowy

Mazurek kajmakowy w nowej odsłonie. Do masy kajmakowej dodałam czekoladę i mazurek zmienił się diametralnie. Spód jest kruchy i maślany (tak jak w mazurku kajmakowym tradycyjnym), ale nadzienie jest mniej słodkie i czekoladowe :). Muszę jednak przyznać, że w naszym rankingu mazurkowym nadal wygrywa tradycyjny.

Mazurek kajmakowy czekoladowy
Mazurek kajmakowy czekoladowy

Spód mazurka:

  • 35 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Mąkę połączyć z pudrem, szczyptą soli i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka, śmietanę i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować na prostokąt lub w kształcie jajka, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200-220 °C (15-20 minut na jasny, złoty kolor). UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo mielona (używam krupczatki z Pakości), ponieważ ciasto będzie miało „kaszkowatą” konsystencję.

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 8 dag czekolady gorzkiej
  • ozdoby (czekolada gorzka, czekolada biała, inne)

Mleko zagotować z cukrem i gotować na maleńkim ogniu tak długo, aż kropla wylana na zimny talerzyk nie będzie rozlewać się (długgggooo). Po lekkim przestudzeniu dodać masło i rozpuszczoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia masła. Ciepłą masę kłaść na wystudzony spód mazurkowy, rozsmarować dużym nożem moczonym w wodzie. Ozdobić np. zrobić napisy i wzory z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub inaczej, dowolnie.

UWAGA! – masę trzeba ciągle mieszać, inaczej przypali się. Najlepiej gotować ją w dużym płaskim rondlu (skrócimy czas gotowania). Kajmak zrobiony z mleka skondensowanego, to jednak nie to samo!

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Mazurek kajmakowy czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *