Babeczki z pomarańczową nutą, delikatne, piaskowe i ten zniewalający lukier. Taka propozycja do koszyka wielkanocnego :).
Składniki babeczek pomarańczowych z lukrem z marakui:
- 180 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 marakuja
Jak zrobić babeczki pomarańczowe z lukrem z marakui?
Foremki do babeczek (12-13) posmarować masłem i wysypać mąką. Mąki i proszek przesiać. Masło utrzeć na puch z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym, do utartej masy dodawać stopniowo jajka. Po każdym dodaniu, dokładnie zmiksować. Dodać mąki, sok i skórkę. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 160-180 stopni C 25-35 minut (do suchego patyczak). Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Babeczki posmarować lukrem. A lukier? Marakuję wymieszać z pudrem. Babeczki są najlepsze po 2-3 dniach, ale lukrem najlepiej posmarować je tuż przed jedzeniem.
Smacznego 🙂
Inne babeczki do koszyczka wielkanocnego znajdziesz TU i TU.
Inne babki TU.
Znajdź mnie na fb.