Babeczki pomarańczowe z lukrem z marakui

Babeczki z pomarańczową nutą, delikatne, piaskowe i ten zniewalający lukier. Taka propozycja do koszyka wielkanocnego :).

Babeczki piaskowe
Babeczki pomarańczowe z lukrem z marakui

Składniki babeczek pomarańczowych z lukrem z marakui:

  • 180 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 marakuja

Jak zrobić babeczki pomarańczowe z lukrem z marakui?

Foremki do babeczek (12-13) posmarować masłem i wysypać mąką. Mąki i proszek przesiać. Masło utrzeć na puch z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym, do utartej masy dodawać stopniowo jajka. Po każdym dodaniu, dokładnie zmiksować. Dodać mąki, sok i skórkę. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 160-180 stopni C 25-35 minut (do suchego patyczak). Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Babeczki posmarować lukrem. A lukier? Marakuję wymieszać z pudrem. Babeczki są najlepsze po 2-3 dniach, ale lukrem najlepiej posmarować je tuż przed jedzeniem.

Smacznego 🙂

Inne babeczki do koszyczka wielkanocnego znajdziesz TU i TU.

Inne babki TU.

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Babeczki piaskowe
Babeczki pomarańczowe z lukrem z marakui
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.