Nasza ulubiona babka cytrynowa z ciasta ucieranego w wersji mini (przepis na babkę można znaleźć
TU). Babeczki idealne do wielkanocnego koszyka.
Przepis z “Kuchni polskiej” wydanej w latach pięćdziesiątych.
Składniki na 12 babeczek:
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej + odrobina do otoczenia rodzynek
- 15 dag masła w temperaturze pokojowej
- 15 dag cukru pudru (zwanego w książce cukrem w mączce :))
- skórka otarta z jednej wyszorowanej i wyparzonej cytryny
- sok z jednej cytryny
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego (domowego)
- rodzynki
- szczypta soli.
- cukier puder do oprószenia babeczek
Wykonanie:
Przygotować foremki – posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papilotkami.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Rodzynki umyć, osuszyć delikatnie otoczyć odrobiną mąki ziemniaczanej (te zabieg zapobiega opadaniu bakalii).
Masło utrzeć na puch (jasna, puszysta masa). Dodawać po jednym żółtku i stopniowo cukier puder, sok z cytryny, skórkę i cukier waniliowy. Całość dokładnie utrzeć.
Ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy przesypując mieszaniną mąk. Wymieszać całość lekko i delikatnie, tak by nie popsuć struktury piany.
Przełożyć do przygotowanych foremek.
Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 25 minut (lub do suchego patyczka).
Studzić na kratce. Letnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Babeczki cytrynowe z ciasta ucieranego”