Babka zaskakująca. Słodka, choć cukru jest tylko 25 g. Długo utrzymuje świeżość, ale za to nie jest babką puszkiem (tak jak delikatna babka mamy Honoraty czy babka Savarin). Ma delikatny karmelowy kolor. Zostawia się ją na noc w lodówce, do wyrośnięcia. Wbrew moim oczekiwaniom, nie przypomina brioszki. Upieczona w piątek lub w sobotę na Śniadanie Wielkanocne, będzie świeża i pyszna.
Inne przepisy Ewy Wachowicz zamieszczone na blogu to: drożdżówka sypana, ciastka owsiane, szarlotka z rodzynkami i rumem oraz rolada schabowa z żurawiną.
Z “Ze Smakiem” – “Wydania Specjalnego Vivy”.
Składniki:
- 375 g mąki
- 175 g masła
- 3 jajka (temperatura pokojowa)
- 25 g cukru pudru
- 100 ml jasnego piwa (lekko podgrzać)
- 1 łyżeczka soli
- 120 g rodzynek
- 7-10 g drożdży
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać letnie piwo, rodzynki, jajka i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i dobrze wyrobić. W razie potrzeby dosypać mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (1,5 – 2 godzin).
Dodać miękkie masło i ponownie wyrobić, aż składniki połączą się. Przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia przełożyć do przygotowanej foremki, posmarować mlekiem lub jajkiem i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 – 2 godzin).
Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku ok. 30 minut (lub do suchego patyczka).
Studzić na kratce. Letnią oprószyć cukrem pudrem lub polukrować (to opcja dla tych, którzy preferują słodsze wypieki).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wielkanocne babki: