Jeden z naszych podstawowych mazurków. Bardzo łatwy do przygotowania. Mój faworyt (obok kajmakowego, śliwkowego i różano-marcepanowego). Ma jedną wadę:( – nie nadaje się dla dzieci. Kruche ciasto pokrywa gruba warstwa wiśni w alkoholu. Ale, ale kto powiedział, że wszystkie dania wielkanocne muszą być dla dzieci? Wśród wielu serników, bab, mazurków, tortów, może być jeden smakołyk wielkanocny tylko dla dorosłych :).
W tle zdjęcia: mazurek śliwkowy, mazurek milionera, baranek wielkanocny.
Ciasto (na 1/2 foremki mazurkowej):
- 18 dag mąki krupczatki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 0,5 łyżki śmietany
- szczypta soli
Mąkę połączyć z pudrem i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo mielona (używam krupczatki z Pakości – firma “Alta”), ponieważ ciasto będzie miało “kaszkowatą” konsystencję.
Wierzch:
- 1-1,5 szklanki wiśni w alkoholu
- 1 czekolada mleczna lub gorzka (według smaku)
- 3-4 łyżki kremówki
Wykonanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną (do garnka włożyć połamaną czekoladę i śmietanę, postawić nad większym garnkiem z wodą i mieszając rozpuść). Na wystudzony spód położyć wiśnie. Polać rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladą. Można dodatkowo ozdobić – skórką pomarańczową, cytrynową, czy w inny dowolny sposób.
UWAGA – jeśli mazurek chcemy zrobić na Śniadanie Wielkanocne, lepiej przygotować go w sobotę wieczorem. Alkohol zawarty w wiśniach wietrzeje! Dlatego im później położymy je na cieście, tym lepiej. Ale kruchy spód, można upiec wcześniej.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
2 thoughts on “Mazurek wiśniowy”