Wersja mazurka dla niezdecydowanych. Połowa to mazurek pomarańczowy, a druga część to mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone (mazurek z ajerkoniakiem można znaleźć TU). Całość zdobi biała czekolada i jajeczka migdałowe.
Składniki mazurka pomarańczowego
Ciasto*:
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 0,5 łyżki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
- 0,5 łyżki gęstego jogurtu
- szczypta soli
Krem**:
- 3 jajka
- 75 g masła
- 75 g drobnego cukru (można odrobinę więcej)
- 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie z dwóch)
- skórka otarta z 1 i 1/2 pomarańczy
Dodatki:
- praliny
- migdały
- ew. 1/2 tabliczki białej czekolady do ozdobienia rantów (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Spód mazurka. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt lub jajko i zrobić wokół ranty, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mazurkowa, bez jednego boku), posmarować rozbitym białkiem i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C.
Krem. Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki. Następnego dnia nanieść na mazurek, wyrównać i ozdobić.
Uwaga:
* w wersji bezglutenowej – składniki bezglutenowe; ciasto można zrobić z mąki pszennej – przepis TU
**krem można przygotować na parze, wtedy jest mniejsze ryzyko zwarzenia
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Mazurek pomarańczowy”