Brązowo-żółta babka drożdżowa, polana czekoladą i ozdobiona czekoladowymi jajeczkami. Zabawnie splątana i zakręcona. W smaku przypomina chałkę, bo nie jest przesadnie słodka. I co ciekawe, lepsza jest następnego dnia.
Inne moje babki można znaleźć TU.
Składniki babki twist:
- 260 g mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)
- 80 g masła
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 80 ml mleka
- 1 łyżka suszonych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- dodatkowo: ew. jajko do posmarowania babki, 1/2 czekolady mlecznej, jajeczka czekoladowe, inne ozdoby
Jak zrobić babkę twist?
Drożdże rozmieszać w letnim mleku. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać puder, sól, jajka, wymieszać. Mieszając, dodać powoli mleko. Wyrobić, dodać masło i całość, po połączeniu, wyrabiać przez 10 minut. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej skórkę z pomarańczy, obydwie części wyrobić do połączenia składników i zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczkami na ok. 1,5 godziny. W tym czasie przygotować foremkę babkową – posmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto wyrośnie, z białego ciasta uformować cienki i długi wałek i takiej samej długości wałek uformować z ciasta ciemnego. Końce ciasta białego i ciemnego połączyć i okręcić wałki wokół siebie. Taki przekładaniec/zakręcaniec przełożyć do foremki. Odstawić babkę na 30 minut. Wyrośniętą można posmarować rozmąconym jajkiem lub ciepłą wodą. Piec ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. Upieczoną i wystudzoną babkę polać rozpuszczoną na parze czekoladą i ozdobić jajeczkami.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Z “Zjem to”.