Mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone

Mazurek na kruchym maślanym spodzie z konfiturą z czarnych porzeczek i delikatnym kremem z mascarpone, białej czekolady i domowego ajerkoniaku. Połowę ciasta to mazurek z wiśniami i czekoladą, druga połowa to mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone. Krem podzieliłam na dwa mazurki, drugą część kremu przeznaczyłam na połówkę mazurka z masą pomarańczową (a ten mazurek na blogu za kilka dni).

Mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone
Mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone

Składniki mazurka z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone

Ciasto*:

  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu
  • szczypta soli

Krem:

  • 150 g białej czekolady
  • 100 ml ajerkoniaku (mój przepis TU)
  • 250 g serka mascarpone

Druga cześć mazurka – przepis TU

Dodatki:

  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub, lepiej, konfitury z czarnej porzeczki
  • praliny
  • migdały
  • ew. 1/2 tabliczki białej czekolady do ozdobienia rantów (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)

Jak zrobić mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone?

Spód mazurka. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt lub jajko i zrobić wokół ranty, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mazurkowa, bez jednego boku), posmarować rozbitym białkiem i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C. Upieczony i przestudzony posmarować konfiturą lub dżemem.

Krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Połączyć z ajerkoniakiem i maskarpone. Krem schłodzić (2-3godziny w lodówce, od czasu do czasu mieszając), przełożyć na przygotowany spód, wyrównać i ozdobić.

Uwaga! Spód można upiec 2-3 dni przed świętami, ale kremem lepiej przykryć dzień przed.

*w wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe.

Inne moje mazurki znajdziesz TU.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thought on “Mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.