Mazurek na kruchym maślanym spodzie z konfiturą z czarnych porzeczek i delikatnym kremem z mascarpone, białej czekolady i domowego ajerkoniaku. Połowę ciasta to mazurek z wiśniami i czekoladą, druga połowa to mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone. Krem podzieliłam na dwa mazurki, drugą część kremu przeznaczyłam na połówkę mazurka z masą pomarańczową (a ten mazurek na blogu za kilka dni).
Składniki mazurka z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone
Ciasto*:
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 0,5 łyżki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
- 0,5 łyżki gęstego jogurtu
- szczypta soli
Krem:
- 150 g białej czekolady
- 100 ml ajerkoniaku (mój przepis TU)
- 250 g serka mascarpone
Druga cześć mazurka – przepis TU
Dodatki:
- 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub, lepiej, konfitury z czarnej porzeczki
- praliny
- migdały
- ew. 1/2 tabliczki białej czekolady do ozdobienia rantów (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)
Jak zrobić mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone?
Spód mazurka. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt lub jajko i zrobić wokół ranty, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mazurkowa, bez jednego boku), posmarować rozbitym białkiem i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C. Upieczony i przestudzony posmarować konfiturą lub dżemem.
Krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Połączyć z ajerkoniakiem i maskarpone. Krem schłodzić (2-3godziny w lodówce, od czasu do czasu mieszając), przełożyć na przygotowany spód, wyrównać i ozdobić.
Uwaga! Spód można upiec 2-3 dni przed świętami, ale kremem lepiej przykryć dzień przed.
*w wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe.
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone”