Pasztet z fasoli ze śliwkami25 kwietnia 2018kategoria:Bezglutenowe, Przekąski i przystawki, Strączki-Pasztet z białej fasoli z cebulką i suszonymi śliwkami, doprawiony ziołami i przyprawami korzennymi. Składniki: 2 szklanki białej, suchej fasoli 1 cebula (lub 2 szalotki) garść suszonych śliwek 1-2 ząbki czosnku 60 ml oleju 5 łyżek zmielonego siemienia lnianego przyprawy: majeranek (2 łyżeczki), cząber (1 łyżeczka), tymianek (1 łyżeczka), suszony… czytaj dalej...
Jajka w sosie wiosennym25 marca 2018kategoria:Przekąski i przystawki-Jaja w sosie wiosennym, czyli wiosenna, lekka i kolorowa przystawka na wielkanocny stół. Składniki: 4 jajka kilka liści sałaty 5-6 łyżek gęstego jogurtu 1 łyżeczka majonezu (lub więcej, do smaku) mały ogórek kilka rzodkiewek szczypiorek sól, pieprz, odrobina cukru Wykonanie: Sałatę umyć osuszyć i położyć na półmisku. Jajka ugotować na… czytaj dalej...
Pasztet z indyka i inne wielkanocne pasztety27 marca 2017kategoria:Bezglutenowe, Przekąski i przystawki-Pyszny, cudowny pasztet z mięsa indyka. Nie za suchy, mniej kaloryczny niż wieprzowy, niesamowicie smaczny. Świetny i z chrzanem, i z marynowanymi gruszkami czy śliwkami, i z ogórkiem kiszonym. U nas zagości na wielkanocnym stole :). Składniki : 1 kg mięsa z uda indyka 30 dag wątróbki (przygotowanych - usunięte błony) 50 dag… czytaj dalej...
Domowa wędlina z indyka19 lutego 2017kategoria:Fit, Mięsa-Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady...trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar. Przepis ze "Skutecznych TV". Składnik: 800 g piersi indyka 2 łyżki soli na litr przegotowanej i wystudzonej wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Mięso… czytaj dalej...
Szynka gotowana – domowa wędlina13 grudnia 2016kategoria:Mięsa-Pyszna domowa wędlina, wspaniała i zdrowsza alternatywa dla gotowych wędlin. Na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc - koniecznie. Przepis mojej Mamy. Składniki: 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg przyprawy (listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól) 1 cebula 1 marchew kawałek selera pietruszka Wykonanie: Przyrządzić solankę - do przegotowanej… czytaj dalej...
Indyk w maladze4 października 2016kategoria:Bezglutenowe, Fit, Mięsa, Przekąski i przystawki-Indyk w maladze to wspaniała przystawka na każde przyjęcie. Elegancka, delikatna, smaczna i ładnie się prezentuje. W naszym jesiennym sezonie imieninowo-urodzinowym - obowiązkowa :). Składniki: 0,5 kg upieczonej piersi z indyka 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 1-2 łyżki masła szklanka esencjonalnego rosołu 1/3 szklanki białego wina likierowego (u mnie malaga)… czytaj dalej...
Kurczak pieczony faszerowany ryżem21 marca 2016kategoria:Bezglutenowe, Mięsa-Aromatyczny kurczak faszerowany ryżem i rodzynkami. Jeśli chcesz, by na wielkanocnym stole pojawiła się nowość, to ten kurczak spełni to zadanie. I gości, i domowników zachwyci delikatnością i subtelnym, orientalnym smakiem. Z pewnością będzie alternatywą dla kurczaka faszerowanego po polsku. Z "Wydania Specjalnego Claudii. Domowe Przyjęcia". Składniki: 1 kurczak (najlepiej… czytaj dalej...
Wielkanocny pasztet Michała6 marca 2016kategoria:Bezglutenowe, Mięsa-Zwykły, tradycyjny pasztet. Taki bez żurawiny, śliwek, pistacji i innych "fajerwerków" - nasz ulubiony (szczególnie najmłodszej części rodzinki). Najlepszy z chrzanem, marynatami i razowym chlebem. Składniki: 50 dag surowego boczku 50 dag wieprzowiny (łopatka, karkówka, biodrówka) 2 podwójne piersi kurczaka 5 wątróbek drobiowych duża porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 duża… czytaj dalej...
Ozorki w galarecie17 lipca 2015kategoria:Bezglutenowe, Mięsa, Przekąski i przystawki-Długo zastanawiałam się, czy zamieszczać ten wpis. Ozorki to bardzo kontrowersyjne i nietypowe danie. Wątróbki, żołądki, kaszanka, salceson - tak, ale ozorki...Już nazwa nie zachęca do sięgnięcia po danie. Z drugiej strony, czy to nie hipokryzja? Szynkę jemy, flaczki również, więc niech będą ozorki. U nas przygotowywane od dawna na… czytaj dalej...
Pasztet z pistacjami25 marca 2015kategoria:Bezglutenowe, Mięsa-Oto kolejna moja propozycja wielkanocna - pasztet cielęcy z pistacjami. Delikatny, kremowy, świąteczny. Ozdoba i przysmak nie tylko wielkanocnego stołu. Obok pasztetu Michała, mój ulubiony :). Specjalność mamy Heleny z "Poradnika Domowego" (IV 2006). Składniki: 75 dag cielęciny 40 dag wątróbki cielęcej (można zastąpić wieprzową) 15 dag wątróbek drobiowych… czytaj dalej...
Rolada schabowa Ewy Wachowicz18 marca 2015kategoria:Bezglutenowe, Mięsa-Wyśmienita rolada z książki Ewy Wachowicz "Ewa gotuje. Ulubione". Mięso zwinięte z boczkiem, żurawiną, chrzanem i musztardą. Świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Z sosem chrzanowym lub ćwikłą na pewno będzie rarytasem wielkanocnego stołu. Składniki: 1,5 kg schabu 50 dag wędzonego boczku 20 dag suszonej żurawiny chrzan musztarda 2… czytaj dalej...
Faszerowane jajka przepiórcze16 marca 2015kategoria:Bezglutenowe, Przekąski i przystawki-Ekskluzywna przekąska na wielkanocny stół? Proszę bardzo! Delikatne jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Niesamowicie smaczna przystawka na jeden kęs. Z książki "Dwóch Łakomych Włochów". Składniki: 12 jajek przepiórczych 80 g tuńczyka w oliwie (1/2 puszki) 2 łyżki kaparów + ew. do dekoracji 1-2 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Kapary… czytaj dalej...
Ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową3 marca 2015kategoria:Przekąski i przystawki-Pikantne ptysie, czy też zwykła sałatka jarzynowa podana w odświętny, inny sposób. Można taką sałatką zaskoczyć wielkanocnych gości, przyjaciółki na babskim wieczorze, ale także sprawdzi się podczas imienin, urodzin czy innych uroczystości. Dodatkiem może być barszcz, sok pomidorowy lub białe wino. Zaletą takiej przystawki jest to, że ptysie można zrobić… czytaj dalej...
Sałatka z cykorią i camembertem18 stycznia 2015kategoria:Bezglutenowe, Sałatki i surówki-Karnawałowa, kolorowa sałatka. Sery świetnie komponują się ze słodyczą winogron (ale to znane połączenie) i lekko gorzkim smakiem cykorii. A dodać trzeba, że o tej porze roku, cykoria jest o wiele lepszym i zdrowszym rozwiązaniem od sałat. Ma mało kalorii, wiele cennych minerałów i witamin (m.in. potasu, miedzi, cynku, żelaza,… czytaj dalej...
Rolada drobiowa – marmurek14 stycznia 2015kategoria:Mięsa-Przepyszne drobiowe mięso w galarecie. Idealne na kanapki, przekąskę na przyjęcie karnawałowe czy imieninowe. Najbardziej zaskakujące jest wykonanie, dlatego spodobała mi się nazwa - wędlina MacGyvera. Pokrojone mięso wkłada się w karton po soku, zawija w rękaw do pieczenia i gotuje. Dziwne, czyż nie? Prawdę powiedziawszy, nie zrobiłabym tego dania,… czytaj dalej...
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami22 listopada 2014kategoria:Fit, Mięsa-Dietetyczne danie na święta? Proszę bardzo - roladki z podudzi indyczych z suszonymi pomidorami, oregano i serem. Przed pieczeniem zawinęliśmy je w folię, dlatego są niezwykle soczyste. Według mnie roladki są znaczne lepsze niż pieczeń z piersi, ale nie wszyscy podzielają moje zdanie. Specjalność Artura. Składniki: 3 podudzia indycze 0,5… czytaj dalej...
Gulasz po burgundzku21 października 2014kategoria:Mięsa-Gulasz po burgundzku, czyli boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Niezwykle aromatyczna potrawa z wołowiny, z dodatkiem wędzonego boczku, pieczarek i małych cebulek. Gotowana w dużej ilości czerwonego wina. Można, ba nawet trzeba, przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Zyskuje wtedy na smaku, tworząc harmonijną całość. Obok stroganowa, gulaszu po węgiersku,… czytaj dalej...
Wiosenna zupa z rzeżuchy23 kwietnia 2014kategoria:Bezglutenowe, Fit, Zupy-Wiosenna, zielona, kremowa, ciut ostra zupa z rzeżuchy. Wspaniała odmiana po świątecznym obżarstwie. Lekka, pozwala wykorzystać zasoby wielkanocnej rzeżuchy. Po maśle rzeżuchowym, najlepsze danie z tej wiosennej rośliny. Przepis z "Dorota Smakuje". Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego (lub mięsno-warzywnego) 3-4 ziemniaki 2 duże garście rzeżuchy sól, pieprz gęsty jogurt ew.… czytaj dalej...
Jajka po polsku (faszerowane na ciepło)14 kwietnia 2014kategoria:Przekąski i przystawki-Nie znałam tego specjału, ale gdy spróbowałam, stałam się wielbicielką w ten sposób przygotowanych jajek. Przypominają w smaku trochę kotlety jajeczne. Wbrew pozorom są daniem błyskawicznym i mogą być przygotowane na śniadanie wielkanocne. Przepis Wioli. Składniki: 4 jajka 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy pół pęczka szczypiorku łyżka posiekanej natki… czytaj dalej...
Domowa biała kiełbasa wg Macieja Kuronia9 kwietnia 2014kategoria:Mięsa-Biała kiełbasa zrobiona w domu to rarytas. Tata przygotowuje ją raz-dwa razy w roku, przy czym obowiązkowo na Wielkanoc. Obok domowej szynki, schabu po wiedeńsku i pieczeni rzymskiej jest podstawową wędliną naszego wielkanocnego stołu. Składniki: 1 kg mięsa wołowego (zrazowe, szynka) 2 kg wieprzowiny (np. łopatka) 2 kg mięsa z… czytaj dalej...
Świąteczny żurek2 kwietnia 2014kategoria:Zupy-Żurki to jedne z naszych ulubionych zup. Mamy różne odmiany tego przysmaku - wegetariański, zwykły z ziemniakami, na wędzonce, z chrzanem. Wersja świąteczna jest kwaśna, majerankowa, lekka, ponieważ zakwas nie jest gęsty, a wywar raczej warzywny lub na chudym mięsie. Podajemy ją z jajkiem i białą, domową kiełbasą. Jest rarytasem… czytaj dalej...
Piersi kurczaka nadziewane żurawiną i mozzarellą1 kwietnia 2014kategoria:Mięsa-Piersi kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą to danie szybkie, smaczne, efektowne i raczej niskokaloryczne. Mięso w ten sposób przygotowane jest soczyste, cudnie łączy smak słodko-słony. Przygotowane przez przypadek, po prostu akurat tego dnia nie było w sklepie piersi indyka. Można podać do niego sos, ryż lub puree i sałatkę (u… czytaj dalej...
Polędwiczki ze szpinakiem w cieście25 marca 2014kategoria:Mięsa-Delikatne mięso otulone chrupiącym ciastem francuskim. Smak uzupełnia pikantny szpinak. Całość świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Propozycja na świąteczny stół, niedzielny obiad, na przyjęcie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście) 80 g pikantnej gorgonzoli (lub inny ostry ser pleśniowy) 1-2 ząbki czosnku płat ciasta francuskiego… czytaj dalej...
Schab faszerowany polędwiczką i śliwkami19 marca 2014kategoria:Fit, Mięsa-Pieczony schab w majeranku i ze śliwkami to klasyka. Urozmaica go polędwiczka, którą jest sprytnie nadziany. Jest soczysty, ma zdecydowany smak i ciekawie się prezentuje. Świetnie nadaje się na niedzielny, czy też świąteczny obiad, ale może być także domową wędliną. Przepis z broszurki "Maciej Kuroń poleca" (zmodyfikowany). Składniki: 1 kg… czytaj dalej...
Sałatka z kurczakiem i ananasem22 lutego 2014kategoria:Bezglutenowe, Sałatki i surówki-Pożywna słodko-słona sałatka. Może zastąpić obiad, dobrze sprawdza się na imprezach, ale nadaję się również na weekendowe późne śniadanie. Składniki: 1 pierś kurczaka (podwójna) 1/2 ananasa ew. z puszki 10 dag dużych rodzynek 1 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu (lub kwaśna śmietana) 1 ząbek czosnku sól,… czytaj dalej...
Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym28 stycznia 2014kategoria:Fit, Mięsa-Rolada z indyka z delikatnym nadzieniem mięsnym, połączonym z rodzynkami i suszonymi figami. Dodatkiem do pieczeni jest mus jabłkowo-chrzanowy. Eleganckie, ciekawe i smaczne danie. Z "Poradnika Domowego". Składniki pieczeni: 1 kg piersi z indyka 25 dag cielęciny lub mieszanki mięsa drobiowo-wołowego 3 figi 3 łyżki rodzynek 2 jajka 1/2 bułki… czytaj dalej...
Miniaturowe galaretki z kurczaka14 stycznia 2014kategoria:Przekąski i przystawki-Galaretki na jeden kęs. Do nich sok z cytryny, musztarda lub chrzan i może pajda chleba? Zwykle robiłam je w małych filiżankach, ale za sprawą Gosi zmieniłam foremki i to jest to! Nie trzeba dzielić, świetnie się prezentują na każdym spotkaniu, czy uroczystości. W tle chleb wiejski na zakwasie drożdżowym.… czytaj dalej...
Pieczeń z indyka z morelami18 listopada 2013kategoria:Mięsa-Kolejny nasz przepis na danie słono-słodkie. Indyk w majeranku, nadziany morelami i polany miodem. Smaczna rolada, która może pojawić się na świątecznym czy niedzielnym stole. Poza tym zimna pieczeń jest doskonała na kanapki. Danie Artura na podstawie "Przyjaciółki". Składniki: 1,5 kg piersi z indyka 2 łyżki oleju sok i skórka… czytaj dalej...
Sałatka cypryjska26 października 2013kategoria:Sałatki i surówki-Upał. Noc nie daje wytchnienia od wysokiej temperatury. Spacery promenadą nadmorską, w tle statki różnych armii. Poszukiwania na Wybrzeżu Afrodyty kamienia w kształcie serca i okrągłego z dziurką w środku (na szczęście w miłości i w pieniądzach). Niezwykłe cerkwie i monastyry. Zapomniane wioski. Góry z ciekawym układem skał. Sezon na granaty… czytaj dalej...
Pasztet z ciecierzycy9 kwietnia 2013kategoria:Przekąski i przystawki, Strączki-Rozkochaliśmy się w pasztetach wegetariańskich. Poprzedni z soczewicy - rewelacja. Dzisiejszy z ciecierzycy - jeszcze lepszy - gładki, aksamitny, delikatny. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i czosnkiem. Przepis Pawła (Melona). Składniki: 400 g ciecierzycy 1 cebula 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli (pikantna) 1 duże jajko (lub dwa małe)… czytaj dalej...
Pasztet z soczewicy25 marca 2013kategoria:Przekąski i przystawki, Strączki-Z cyklu "Nie zawsze musi być mięso" albo "Wegetariańska Wielkanoc" - pasztet z soczewicy. Smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów (przeważnie tłustych). Kilka słów o zaletach zdrowotnych soczewicy. Ta prastara roślina znana w Polsce od neolitu, obfituje w witaminy (A, PP, C), minerały (żelazo, fosfor,magnez, potas), białko, ma niski… czytaj dalej...
Stroganow z indyka16 marca 2013kategoria:Mięsa-Znana i popularna potrawa w nowej odsłonie. Zamiast tradycyjnej polędwicy wołowej, mięso z udźca indyka. Zgadzam się, wersja tradycyjna jest lepsza, ale po pierwsze zdecydowanie droższa, po drugie raczej nie nadaje się do odgrzewania. W ferworze świątecznych przygotowań, warto mieć kilka dań, które można zrobić wcześniej, bez straty na walorach… czytaj dalej...
Szpinakowa rolada z szynką17 lutego 2013kategoria:Przekąski i przystawki-Uwielbiam szpinak, lubię zwijane ciasta, a więc dlaczego dopiero teraz zabrałam się za zrobienie tej popularnej przekąski? Nie wiem. Omijałam ją szerokim łukiem, a przecież jest prosta, szybka, efektowna i co najważniejsze smaczna. Przepis Ewy, prawdopodobnie z portalu "Ugotuj to". Składniki ciasta: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 6… czytaj dalej...
Sałatka gyros6 lutego 2013kategoria:Sałatki i surówki-Świetna, wyrazista sałatka, która znakomicie sprawdza się na imprezach. Zazwyczaj robię ją w dużej salaterce, tym razem w małych porcjach (i to jest dobry pomysł w przypadku sałatek warstwowych). Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu. Składniki sałatki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 2/3… czytaj dalej...
Sałatka cezar30 stycznia 2013kategoria:Sałatki i surówki-To nie jest klasyczny cezar, to mój cezar, dostosowany do upodobań rodzinki. Nie zawiera anszua..."gdyż nie lubimy posmaku ryby"...Nam smakuje! Uwielbiam też wersję wegetariańską, ale w swoich zachwytach jestem osamotniona. Danie na karnawałowe spotkanie, babski wieczór, lekki obiad. Składniki: 1 sałata rzymska 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka grzanki… czytaj dalej...
Pieczeń z indyka ze szpinakiem29 stycznia 2013kategoria:Fit, Mięsa-Ciekawa rolada mięsna dla wszystkich fanów szpinaku i pieczeni z indyka. Jest efektowna, soczysta, smaczna, dlatego tak jak rolada z indyka z suszonymi pomidorami, sprawdzi się na każdym spotkaniu, czy imprezie. Składniki: 1,1 kg piersi indyka 450 g mrożonego szpinaku 200 g fety light 1-2 ząbki czosnku 1 - 2… czytaj dalej...
Pieczeń rzymska I15 stycznia 2013kategoria:Mięsa-Klasyczna pieczeń lubiana przez wszystkich domowników. Na ciepło - doskonały obiad, a na zimno idealna na kanapki. Kanapkowego klopsa robiłam w wielu wariantach - z grzybami, pieczarkami, marynowanym zielonym pieprzem, ale tradycyjny wygrał wszelkie rankingi. Składniki: 1 kg mieszanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe) 1 cebula 1-2 łyżki oleju do podsmażenia… czytaj dalej...
Szynka ze szparagami w galarecie28 grudnia 2012kategoria:Przekąski i przystawki-Szparagi otulone szynką, zalane esencjonalną, pikantną galaretą. Świetna, błyskawiczna sylwestrowo-karnawałowa przystawka. Przepis z miesięcznika "Kuchnia". Inne moje dania karnawałowe można zobaczyć tu. Składniki: 8 plastrów szynki 16 marynowanych szparagów 2 ogórki kiszone 4 kawałki papryki marynowanej 1/2 l esencjonalnego rosołu 3 łyżeczki żelatyny dekoracja: papryka konserwowa, natka pietruszki lub koperek,… czytaj dalej...
Schab po wiedeńsku5 grudnia 2012kategoria:Mięsa-Schab po wiedeńsku, to pieczeń z grubą skorupką kminku. I choć nie jestem specjalnym fanem mięsa, a wieprzowiny w szczególności, to w ten sposób przyrządzony schab jem chętnie, zwłaszcza na zimno z gruszkami z tymiankiem lub ogórkiem kiszonym. Propozycja na świąteczny obiad lub świąteczne śniadanie (w wersji na zimno). Specem… czytaj dalej...
Grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie19 listopada 2012kategoria:Fit, Mięsa-Moja bratanica, zresztą tak jak jej mama, jest mistrzynią dekoracji wszelakich. Jej schab w galarecie jest dietetyczny, smaczny i fajny. Ugotowane w ten sposób mięso można traktować jako wędlinę na kanapki, ale w galarecie jest po prostu zabawny. Aha, dlaczego toruńskie - autorka pomysłu jest torunianką. Składniki: 1 kg schabu… czytaj dalej...
Flaczki drobiowe17 listopada 2012kategoria:Zupy-Tradycyjne flaki w moim rodzinnym domu były robione na specjalne okazje. Jadłam je i smakowały mi. Teraz jakoś nie mogę, ale mam zastępstwo - flaczki z kurczaka. Godna polecenia jesienno-zimowa zupa - aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca. Składniki: kurczak (lub udka) 3-4 marchewki 1-2 pietruszki 1 cebula kawałek selera 1 łyżka masła… czytaj dalej...
Schab minutka, czyli domowa wędlina7 września 2012kategoria:Fit, Mięsa-W tym daniu zakochała się cała rodzinka. Dlaczego? Jest proste, smaczne, z cyklu "wiem co jem" i nie wymaga wielkiego wkładu pracy. Schab można zastąpić piersią indyka, wtedy danie jest mniej kaloryczne, dowolnie zmieniać przyprawy. Do szkolnej kanapki nie ma nic lepszego. Przepis Ewy. Składniki: 1 kg schabu lub piersi… czytaj dalej...
Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią5 września 2012kategoria:Fit, Mięsa-Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią, to nasza ulubiona pieczeń. Najlepiej smakuje latem, gdy bazylia pachnie słońcem, a pomidory zerwane z krzaczka można upiec razem z mięsem. Idealne na niedzielny obiad, spotkanie towarzyskie, imieniny cioci Krysi, itp. Składniki: 1 kg piersi indyka 1 słoiczek suszonych pomidorów pęczek bazylii (ew.… czytaj dalej...
Indyk w galarecie31 sierpnia 2012kategoria:Fit, Mięsa, Przekąski i przystawki-Kolejny stary przepis znaleziony przed laty w Biblioteczce Poradnika Domowego. Danie ma wielu zwolenników, ale ma i przeciwników. Jest słono-słodkie, wyraźnie ziołowe. Robi je cała rodzina w różnych wersjach zdobniczych. Od wielu lat jest obecne na każdej naszej większej imprezie. Składniki: 1 - 1,2 kg piersi indyka 1 puszka… czytaj dalej...
Kurczak w maladze19 czerwca 2012kategoria:Bezglutenowe, Sałatki i surówki-Od razu uprzedzam pytania. Kurczak w maladze jest bez malagi. Dlaczego nosi taką nazwę? - ???. To danie to rodzaj sałatki, idealne na letni obiad, przyjęcie pod chmurką, czy babski wieczór. Smak kurczaka przełamuje sos z dodatkiem curry i owoce. Kurczak w maladze to kolejny przepis Beatymarii. Składniki: 1 kurczak… czytaj dalej...
Kurczak faszerowany po polsku23 maja 2012kategoria:Mięsa-Kuchnia mazowiecka słynęła (słynie?) z faszerowanego drobiu. Kaczki i gęsi otulone majerankiem, nadziewane jabłkami, czy kurczaki po polsku, czyli z wątróbką, bułką i natką. Tyle informacji ogólnej, a jak było u nas? Babcia piekła gęsi, kaczki i oczywiście kurczaki. Kurczaka uwielbialiśmy. Szczególnym rarytasem było nadzienie - puszyste, pietruszkowe, pyszne. Z… czytaj dalej...
Wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym11 maja 2012kategoria:Ciasta wytrawne-Słone babeczki są specjałem mamy Honoraty. Bardzo kruche, rozpływające się w ustach, pyszne. Można je podać na zimno, np. z sałatką, z nadzieniem mięsnym, jajecznym lub na gorąco z pieczarkami, szpinakiem, pomidorami suszonymi. Są bardzo dobrym rozwiązaniem na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Piecze się je kilka dni przed planowanym przyjęciem, a… czytaj dalej...
Ciasto francuskie z polędwiczką6 marca 2012kategoria:Ciasta wytrawne, Mięsa-Tym razem wytrawnie - polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny - on nadaje smak. Ciasto powoduje, że polędwiczka jest soczysta i ciekawie wygląda. Źródłem pomysłu było danie mamy Honoraty - schab w kminku, czyli po wiedeńsku. Mama jest mistrzem wszelkich pieczeni, a schab w grubej warstwie… czytaj dalej...