Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.
WIELKANOCNE DANIA
Indyk w sosie śmietankowym ze szpinakiem
Uroczysty obiad, ale taki, który nie wymaga wielkiego zachodu? Proszę! Eskalopki z indyka w sosie śmietankowym z tymiankiem, szpinakiem i świeżą nutką skórki cytrynowej. Do tego ryż/młode ziemniaki + ulubiona surówka lub duszone buraczki. Gotowe! Sznycle z indyka w kremowym…
Sałatka zielony mix
Sałatka na Wielkanoc. Zamiast tradycyjnych sałatek z majonezem czy mięsem, lekka z gruszką i orzechami. Najważniejszym elementem jest sos – gęsty, pikantny, słodko-słono-kwaśny. Sałatka listki-gruszka-orzechy Składniki sałatki zielony mix: opakowanie młodych listków (szpinak, botwinka, rukola, roszponka)1 gruszkagarść orzechów włoskichsos: 1…
Roladki z pastą jajeczną
Szybka i efektowna przekąska z placków tortilli i pasty jajecznej. Idealna na przyjęcia 🙂 Roladki z pastą jajeczną Składniki roladek z pastą jajeczną: 2 placki tortilli 150 g sera żółtego 4 jajka 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku lub innej ulubionej…
Pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków
Strączki, zgodnie zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy jeść 3-4 razy w tygodniu. Z dodatkiem produktów zbożowych i nasion/orzechów stanowią doskonały zamiennik mięsa. Dlaczego są tak ważne w naszej diecie? Bo, oprócz białka, są cennym źródłem błonnika, skarbnicą minerałów, witamin (szczególnie z…
Tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą
Kruche babeczki z pastą jajeczną z dodatkiem rzeżuchy. Wiosenna przekąska idealna na wielkanocny stół. Pastą można nadziać gotowe korpusy babeczek lub upiec delikatne babeczki według przepisu mamy Honoraty (przepis TU). Tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą Składniki tartaletek z pastą…
Sałatka z buraków i pomarańczy
Przekąska na wczesną kolację lub drugie śniadanie. Pieczone buraki na rukoli z cząstkami pomarańczy, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi, całość dopełnia słodko-ostro-kwaśny sos. Sałatka z buraków i pomarańczy Składniki sałatki z buraków i pomarańczy: 2 upieczone buraki1 pomarańczapół pudełka rukoli…
Pasztet orzechowy II
Kilka miesięcy temu zachwycałam się pasztetem orzechowym znalezionym w książce Marty Dymek “Jadłonomia po polsku”. Pasztet spadł z piedestały, stracił palmę pierwszeństwa. Dlaczego? Otóż kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych “Zielone święta”. Jednym z dań był pasztet…
Kotlety de volaille
Klasyczne kotlety de volaille to ulubione danie świąteczne Polaków :). A ja zapraszam na chrupiące i soczyste kotlety, z których po przekrojeniu wypływa masło, w wykonaniu mamy Heleny. Kotlety de volaille Składniki kotletów de volaille: 4 filety z piersi kurczaka80…
Pasztet z orzechów
Sezon na orzechy i dynię w pełni. Orzechy najczęściej pojawiają się w daniach słodkich – tortach, ciasteczkach, sernikach, keksach, truflach, miodownikach, orzechownikach, nadziewamy nimi rogaliki, bułeczki, naleśniki, dodajemy do owsianek, granoli. Ale orzechy równie rewelacyjnie sprawdzają się w daniach słonych…
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Smaczny dodatek do chleba – pasztet warzywny z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw korzennych. Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej Składniki pasztetu: 500 g warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)325 g czerwonej soczewicy1/3 szklanki kaszy jaglanej750 ml bulionu warzywnego1 cebula2 ząbki…
Pasztet z czarnej soczewicy
Wielokrotnie pisałam, że uwielbiam pasztety wegetariańskie i na blogu jest ich niezły zbiorek. Jest także kilka pasztetów z soczewicy – zielonej soczewicy z żurawiną, z soczewicą i pieczarkami, z czerwonej soczewicy. Czym w takim razie wyróżnia się ten? Jest bardziej…
Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą
Na obiad, w czasie upałów – sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą. Składniki: 1 upieczona, mała pierś kurczaka (u mnie z rożna, bez skóry) 3 pomidory 80-100 g sałaty (u mnie roszponka, ale…