Wielkanoc na słono

Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.

WIELKANOCNE DANIA

Sałatka zielony mix

Sałatka zielony mix

Sałatka na Wielkanoc. Zamiast tradycyjnych sałatek z majonezem czy mięsem, lekka z gruszką i orzechami. Najważniejszym elementem jest sos – gęsty, pikantny, słodko-słono-kwaśny. Sałatka listki-gruszka-orzechy Składniki sałatki zielony mix: opakowanie…

Roladki z pastą jajeczną

Roladki z pastą jajeczną

Szybka i efektowna przekąska z placków tortilli i pasty jajecznej. Idealna na przyjęcia 🙂 Roladki z pastą jajeczną Składniki roladek z pastą jajeczną: 2 placki tortilli150 g sera żółtego4 jajka2…

Pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków

Pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków

Strączki, zgodnie zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy jeść 3-4 razy w tygodniu. Z dodatkiem produktów zbożowych i nasion/orzechów stanowią doskonały zamiennik mięsa. Dlaczego są tak ważne w naszej diecie? Bo, oprócz…

Tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą

Tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą

Kruche babeczki z pastą jajeczną z dodatkiem rzeżuchy. Wiosenna przekąska idealna na wielkanocny stół. Pastą można nadziać gotowe korpusy babeczek lub upiec delikatne babeczki według przepisu mamy Honoraty (przepis TU).…

Sałatka z buraków i pomarańczy

Sałatka z buraków i pomarańczy

Przekąska na wczesną kolację lub drugie śniadanie. Pieczone buraki na rukoli z cząstkami pomarańczy, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi, całość dopełnia słodko-ostro-kwaśny sos. Sałatka z buraków i pomarańczy Składniki sałatki…

Pasztet orzechowy II

Pasztet orzechowy II

Kilka miesięcy temu zachwycałam się pasztetem orzechowym znalezionym w książce Marty Dymek “Jadłonomia po polsku”. Pasztet spadł z piedestały, stracił palmę pierwszeństwa. Dlaczego? Otóż kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć…

Kotlety de volaille

Kotlety de volaille

Klasyczne kotlety de volaille to ulubione danie świąteczne Polaków :). A ja zapraszam na chrupiące i soczyste kotlety, z których po przekrojeniu wypływa masło, w wykonaniu mamy Heleny. Kotlety de…

Pasztet z orzechów

Pasztet z orzechów

Sezon na orzechy i dynię w pełni. Orzechy najczęściej pojawiają się w daniach słodkich – tortach, ciasteczkach, sernikach, keksach, truflach, miodownikach, orzechownikach, nadziewamy nimi rogaliki, bułeczki, naleśniki, dodajemy do owsianek,…

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Smaczny dodatek do chleba – pasztet warzywny z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw korzennych. Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej Składniki pasztetu: 500 g warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)325 g…

Pasztet z czarnej soczewicy

Pasztet z czarnej soczewicy

Wielokrotnie pisałam, że uwielbiam pasztety wegetariańskie i na blogu jest ich niezły zbiorek. Jest także kilka pasztetów z soczewicy – zielonej soczewicy z żurawiną, z soczewicą i pieczarkami, z czerwonej…

Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą

Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą

Na obiad, w czasie upałów – sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą. Składniki: 1 upieczona, mała pierś kurczaka (u mnie z rożna, bez…

Pasztet z fasoli ze śliwkami

Pasztet z fasoli ze śliwkami

Pasztet z białej fasoli z cebulką i suszonymi śliwkami, doprawiony ziołami i przyprawami korzennymi.  Składniki: 2 szklanki białej, suchej fasoli 1 cebula (lub 2 szalotki) garść suszonych śliwek 1-2 ząbki…

Jajka w sosie wiosennym

Jajka w sosie wiosennym

Jaja w sosie wiosennym, czyli wiosenna, lekka i kolorowa przystawka na wielkanocny stół. Składniki: 4 jajka kilka liści sałaty 5-6 łyżek gęstego jogurtu 1 łyżeczka majonezu (lub więcej, do smaku)…

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Pasztet z soczewicy z żurawiną

Lubię pasztety, a szczególnie warzywne. Na blogu jest ich pokaźny zbiorek. Są dowodem, że nie zawsze musi być mięso, by jedzenie było smaczne. A w tym pasztecie smak słony, miesza…

Zakwas owsiany na żurek (bezglutenowy)

Zakwas owsiany na żurek (bezglutenowy)

Z cyku przepisy na Wielkanoc – zakwas na żurek inaczej, bo owsiany. Jeśli dodamy płatki i mąkę bezglutenową, mamy żurek bez glutenu. Zwykły zakwas na żurek  można znaleźć TU. Składniki:…

Pasztet z czerwonej fasoli z grzybami

Pasztet z czerwonej fasoli z grzybami

Idąc za ciosem – kolejne danie bez mięsa – pasztet z czerwonej fasoli z suszonymi grzybami. Aromatyczny, treściwy, smaczny, co tu dużo pisać, ostatnio mój ulubiony :). Przepis K. Okrasy…

Sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem

Sałatka z pieczonej marchewki z wędzonym twarogiem

Hit imprez jesienno-zimowych sałatka z pieczonej marchewki, z rukolą i wędzonym twarogiem. Aromatyczna i kolorowa. Pięknie wygląda na stole razem z sałatką z buraczków i babeczkami nadziewanymi smalcem wegańskim. Dowód…

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków

Carpaccio z buraków to fantastyczna przegryzka/przekąska na imprezę, spotkanie, ale też danie kolacyjne. Smaczna, zaskakująca, wegetariańska sałatka. Składniki: 3 upieczone buraki* 100 g fety** 1 łyżka pikantnej oliwy (lub zwykła…

Pasztet z indyka i inne wielkanocne pasztety

Pasztet z indyka i inne wielkanocne pasztety

Pyszny, cudowny pasztet z mięsa indyka. Nie za suchy, mniej kaloryczny niż wieprzowy, niesamowicie smaczny. Świetny i z chrzanem, i z marynowanymi gruszkami czy śliwkami, i z ogórkiem kiszonym. U nas zagości…

Domowa wędlina z indyka

Domowa wędlina z indyka

Cudowna, delikatna, dietetyczna wędlina na kanapki. Bardzo prosta do wykonania, a wady…trzeba na nią poczekać, no i trzeba posiadać szynkowar. Przepis ze “Skutecznych TV”. Składnik: 800 g piersi indyka 2…

Szynka gotowana – domowa wędlina

Szynka gotowana – domowa wędlina

Pyszna domowa wędlina, wspaniała i zdrowsza alternatywa dla gotowych wędlin. Na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc  – koniecznie. Przepis mojej Mamy. Składniki: 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg…

Indyk w maladze

Indyk w maladze

Indyk w maladze to wspaniała przystawka na każde przyjęcie. Elegancka, delikatna, smaczna i ładnie się prezentuje. W naszym jesiennym sezonie imieninowo-urodzinowym – obowiązkowa :). Składniki: 0,5 kg upieczonej piersi z…

Pieczeń z łopatki

Pieczeń z łopatki

Takie przepisy na święta i imprezy należą do moich ulubionych. Dlaczego? Mięso przygotowuję 3-4 dni przed godziną zero, a w świątecznym dniu wstawiam do piekarnika, piekę i gotowe! Świetne? Prawda?…

Kurczak pieczony faszerowany ryżem

Kurczak pieczony faszerowany ryżem

Aromatyczny kurczak faszerowany ryżem i rodzynkami. Jeśli chcesz, by na wielkanocnym stole pojawiła się nowość, to ten kurczak spełni to zadanie. I gości, i domowników zachwyci delikatnością i subtelnym, orientalnym…

Rolada z indyka z ziołami

Rolada z indyka z ziołami

Przepyszna, aromatyczna rolada z indyka z ziołowym farszem. Świetna na zimno z chlebem i rzeżuchą. Doskonała na ciepło z sosem pieczeniowy. Na pewno będzie smakowitą ozdobą wielkanocnego stołu. Z “Wydania…

Przepis na domowy majonez

Przepis na domowy majonez

Z serii podstawowe przepisy – domowy majonez. Wspaniała baza do sałatek, sosów, jajek, smaczne dopełnienie wielkanocnego stołu. Składniki: 1 duże żółtko 1 łyżka musztardy 1 szklanka oleju sól, pieprz ew.…

Wielkanocny pasztet Michała

Wielkanocny pasztet Michała

Zwykły, tradycyjny pasztet. Taki bez żurawiny, śliwek, pistacji i innych “fajerwerków” – nasz ulubiony (szczególnie najmłodszej części rodzinki). Najlepszy z chrzanem, marynatami i razowym chlebem. Składniki: 50 dag surowego boczku…