Wielkanoc na słono

Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.

WIELKANOCNE DANIA

Sznycle z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem

Indyk w sosie śmietankowym ze szpinakiem

Uroczysty obiad, ale taki, który nie wymaga wielkiego zachodu? Proszę! Eskalopki z indyka w sosie śmietankowym z tymiankiem, szpinakiem i[…]

Sałatka listki-gruszka-orzechy I

Sałatka zielony mix

Sałatka na Wielkanoc. Zamiast tradycyjnych sałatek z majonezem czy mięsem, lekka z gruszką i orzechami. Najważniejszym elementem jest sos –[…]

Roladki z tortilli z pastą jajeczną

Roladki z pastą jajeczną

Szybka i efektowna przekąska z placków tortilli i pasty jajecznej. Idealna na przyjęcia 🙂 Składniki roladek z pastą jajeczną: Jak[…]

Pasztet wegetariański

Pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków

Strączki, zgodnie zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy jeść 3-4 razy w tygodniu. Z dodatkiem produktów zbożowych i nasion/orzechów stanowią doskonały zamiennik[…]

Wytrawne, kruche babeczki z pastą jajeczną i rzeżuchą

Tartaletki z pastą jajeczną i rzeżuchą

Kruche babeczki z pastą jajeczną z dodatkiem rzeżuchy. Wiosenna przekąska idealna na wielkanocny stół. Pastą można nadziać gotowe korpusy babeczek[…]

Carpaccio z buraków

Sałatka z buraków i pomarańczy

Przekąska na wczesną kolację lub drugie śniadanie. Pieczone buraki na rukoli z cząstkami pomarańczy, wędzonym twarogiem i orzechami włoskimi, całość[…]

Zielone święta - pasztet z orzechów

Pasztet orzechowy II

Kilka miesięcy temu zachwycałam się pasztetem orzechowym znalezionym w książce Marty Dymek “Jadłonomia po polsku”. Pasztet spadł z piedestały, stracił[…]

Kotlety de volaille

Kotlety de volaille

Klasyczne kotlety de volaille to ulubione danie świąteczne Polaków :). A ja zapraszam na chrupiące i soczyste kotlety, z których[…]

smarowidło z orzechów

Pasztet z orzechów

Sezon na orzechy i dynię w pełni. Orzechy najczęściej pojawiają się w daniach słodkich – tortach, ciasteczkach, sernikach, keksach, truflach,[…]

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Smaczny dodatek do chleba – pasztet warzywny z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw korzennych. Składniki pasztetu: 500 g warzyw korzeniowych[…]

pasztet z czarnej soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z czarnej soczewicy

Wielokrotnie pisałam, że uwielbiam pasztety wegetariańskie i na blogu jest ich niezły zbiorek. Jest także kilka pasztetów z soczewicy –[…]

Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą

Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą

Na obiad, w czasie upałów – sałatka z kurczakiem, sałatą, pomidorami, ciecierzycą. Do niej grzanki i woda z melisą. Składniki:[…]