Wielkanoc na słono

Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.

WIELKANOCNE DANIA

Kurczak w maladze

Kurczak w maladze

Od razu uprzedzam pytania. Kurczak w maladze jest bez malagi. Dlaczego nosi taką nazwę? – ???. To danie, to rodzaj sałatki, idealne na letni obiad, przyjęcie pod chmurką, czy babski wieczór. Smak kurczaka przełamuje sos z dodatkiem curry i owoce.…

Kurczak faszerowany po polsku

Kurczak faszerowany po polsku

Kuchnia mazowiecka słynęła (słynie?) z faszerowanego drobiu. Kaczki i gęsi otulone majerankiem, nadziewane jabłkami, czy kurczaki po polsku, czyli z wątróbką, bułką i natką. Tyle informacji ogólnej, a jak było u nas? Babcia piekła gęsi, kaczki i oczywiście kurczaki. Kurczaka…

Wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym

Wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym

Słone babeczki są specjałem mamy Honoraty. Bardzo kruche, rozpływające się w ustach, pyszne. Można je podać na zimno, np. z sałatką, z nadzieniem mięsnym, jajecznym lub na gorąco z pieczarkami, szpinakiem, pomidorami suszonymi. Są bardzo dobrym rozwiązaniem na wszelkiego rodzaju…

Ciasto francuskie z polędwiczką

Ciasto francuskie z polędwiczką

Tym razem wytrawnie – polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny – on nadaje smak. Ciasto powoduje, że polędwiczka jest soczysta i ciekawie wygląda. Źródłem pomysłu było danie mamy Honoraty – schab w kminku, czyli po wiedeńsku.…