Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.
WIELKANOCNE DANIA
Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią
Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią, to nasza ulubiona pieczeń. Najlepiej smakuje latem, gdy bazylia pachnie słońcem, a pomidory zerwane[…]
Indyk w galarecie
Kolejny stary przepis znaleziony przed laty w Biblioteczce Poradnika Domowego. Danie ma wielu zwolenników, ale ma i przeciwników. Jest słono-słodkie,[…]
Kurczak w maladze
Od razu uprzedzam pytania. Kurczak w maladze jest bez malagi. Dlaczego nosi taką nazwę? – ???. To danie, to rodzaj[…]
Kurczak faszerowany po polsku
Kuchnia mazowiecka słynęła (słynie?) z faszerowanego drobiu. Kaczki i gęsi otulone majerankiem, nadziewane jabłkami, czy kurczaki po polsku, czyli z[…]
Wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym
Słone babeczki są specjałem mamy Honoraty. Bardzo kruche, rozpływające się w ustach, pyszne. Można je podać na zimno, np. z[…]
Ciasto francuskie z polędwiczką
Tym razem wytrawnie – polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny – on nadaje smak. Ciasto powoduje,[…]