Kurczak faszerowany po polsku

Kuchnia mazowiecka słynęła (słynie?) z faszerowanego drobiu. Kaczki i gęsi otulone majerankiem, nadziewane jabłkami, czy kurczaki po polsku, czyli z wątróbką, bułką i natką. Tyle informacji ogólnej, a jak było u nas? Babcia piekła gęsi, kaczki i oczywiście kurczaki. Kurczaka uwielbialiśmy. Szczególnym rarytasem  było nadzienie – puszyste, pietruszkowe, pyszne. Z przepisu babci korzystamy do dziś, modyfikując go i twórczo zmieniając. Na jego bazie powstały przepisy na faszerowane skrzydełka (niedługo przepis) i placek wątróbkowy.

 

Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka

Składniki:

  • Kurczak
  • masło do polania
  • masło do farszu (ok. 1 łyżki)
  • wątróbka
  • 1 bułka
  • mleko
  • natka pietruszki (u mnie pół pęczka)
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać posiekaną wątróbkę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Całość dokładnie utrzeć. Dodać posiekaną natkę, osolić. Ubić pianę z białka, wymieszać delikatnie z masą. Nadziać kurczaka, całość zszyć lub spiąć wykałaczkami. Kurczaka włożyć do brytfanny, polać rozpuszczonym masłem. Piec w zależności od wagi 1 – 1,5 godziny w temperaturze 200 °C, często polewając wytworzonym sosem. 

Kurczak najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią lub sałatą z jajkami i śmietaną (zwaną sałatą po polsku).

Uwaga: Jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie można dodać bułki tartej.

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_kurczak faszerowany po polsku

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik  Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  Ciasto W-Z_ciasta z kremem_kuchnia mazowiecka  botwina_kuchnia mazowiecka_zupy 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *