To ciasto upiekłam po raz pierwszy, gdy miałam dwanaście lat. Lubię je i piekę do dziś. Zmieniają się tylko dodatki. Raz jest to rabarbar, innym razem jabłka, śliwki, czy porzeczki.
Składniki:
- 20 dag masła
- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
- 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- 60 – 70 dag rabarbaru
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Przygotować formę, tzn. posmarować masłem i posypać tartą bułką. Masło utrzeć na puch. Powoli ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlać mleko. Białka ubić (lekko posolić). Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar. Piec ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 190 °C piekarniku – do suchego patyczka. Przestudzony placek oprószyć cukrem pudrem.
Rewelacyjny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwaga: Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na piknik: