Ciasto ucierane z rabarbarem

To ciasto upiekłam po raz pierwszy, gdy miałam dwanaście lat. Lubię je i piekę do dziś. Zmieniają się tylko dodatki. Raz jest to rabarbar, innym razem jabłka, śliwki, czy porzeczki.

Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • cukier waniliowy
  • 60 – 70 dag rabarbaru
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Przygotować formę, tzn. posmarować masłem i posypać tartą bułką. Masło utrzeć na puch. Powoli ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlać mleko. Białka ubić (lekko posolić). Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar. Piec ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 190 °C piekarniku – do suchego patyczka. Przestudzony placek oprószyć cukrem pudrem.

Rewelacyjny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Uwaga: Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na piknik:

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  Ciasto rabarbarowe na piknik_przepisy na piknik_ciasta z owocami  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food    

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *