Paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami

Jakiś czas temu piekłam paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami. Dziś nowa odsłona pasztecików – z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią. Nadzienie zaskakujące, niesamowicie aromatyczne. Rewelacyjne! Mariaż włoskiego lata i polskich wakacji na wsi.

Koniecznie z białym winem.

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól (u mnie ok. łyżeczki)
  • żółtko + łyżeczka śmietany do posmarowania pasztecików

 Składniki nadzienia:

  • 50 – 60 dag twarogu
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju lub oliwie
  • 10 dag ostrego, twardego sera żółtego (najlepiej parmezan)
  • pół pęczka bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
  • sól
  • pieprz

paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Zawinąć szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do pokruszonego twarogu, wymieszać. Dodać starty ser i posiekaną bazylię. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić paszteciki (u mnie mają kształt pierożków). Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.

Uwaga: Nie osączać zbyt dokładnie pomidorów z oleju.

Znajdź mnie na fb.

Inne danie typu finger food:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food





drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.