Koniakówka

W lutym zamieszczałam przepis na muffinki koniakówkowe. Teraz przyszła pora na ich pierwowzór, czyli koniakówkę. Ciasto czekoladowe, wilgotne, ciekawy posmak nadaje mu alkohol (lekko zaostrza). Co ważne – szybkie w wykonaniu i zawsze się udaje. Doskonałe do poobiedniej kawy, ale sprawdza się też w plenerze.

P.S. W lutym pisałam, że przepis pochodzi z magazynu dla kobiet z lat siedemdziesiątych. Teraz już wiem od margot11, że to pismo to “Magazyn Rodzinny”, a autorką jest Barbara Adamczewska.

koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g koniaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • bakalie

Wykonanie:

Przygotować tortownicę z kominem o średnicy 24 cm – posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu.

Pozostałą mieszankę masła-cukru-wody-kakao przestudzić. Do przestudzonej dodać żółtka, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, koniak i przesypane lekko mąką ziemniaczaną bakalie.

Ubić pianę i dodać, delikatnie mieszając, do masy.

Przełożyć ciasto do tortownicy z kominem. Piec ok. 50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 190 – 200 °C.

Po wystudzeniu polać odlanym płynem i ozdobić.

Znajdź mnie na fb.

koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane

Irysy po deszczu. Piękne, prawda?

irysy

drukuj

2 thoughts on “Koniakówka

  1. W smaku dobre, ale przepis strasznie opieszały.
    Dwie szklanki mąki z 4 żółtkami ubić na pianę?
    Następnym razem przepis wymaga paru przeróbek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.