Koniakówka

W lutym zamieszczałam przepis na muffinki koniakówkowe. Teraz przyszła pora na ich pierwowzór, czyli koniakówkę. Ciasto czekoladowe, wilgotne, ciekawy posmak nadaje mu alkohol (lekko zaostrza). Co ważne – szybkie w wykonaniu i zawsze się udaje. Doskonałe do poobiedniej kawy, ale sprawdza się też w plenerze.

P.S. W lutym pisałam, że przepis pochodzi z magazynu dla kobiet z lat siedemdziesiątych. Teraz już wiem od margot11, że to pismo to „Magazyn Rodzinny”, a autorką jest Barbara Adamczewska.

koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 50 g koniaku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • bakalie

Wykonanie:

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, koniak i przesypane lekko mąką ziemniaczaną bakalie. Ubić pianę i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy.  Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominem. Piec ok. 50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 190 – 200 °C. Po wystudzeniu polać odlanym płynem i ozdobić.

Znajdź mnie na fb.

koniakówka_ciasto czekoladowe_ciasto ucierane

Irysy po deszczu. Piękne, prawda?

irysy

Inne dania na piknik:

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_dania kuchni mazowieckiej_przepisy na piknik   rodzynkowiec_ciasto drożdżowe z rodzynkami_przepisy na piknik  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food

 

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *