Słodkie bułeczki

Aha, znów wypieki na bazie drożdży. Tym razem słodkie bułeczki nadziewane dżemem porzeczkowym (z własnej spiżarni) posypane kruszonką. Przepyszne wspomnienie z dzieciństwa. Piekła je moja babcia, a my dzieci pałaszowałyśmy je jeszcze ciepłe.

Teraz specem od bułeczek jest mama, a dorosłe już dzieci nadal „rzucają” się na nie z ochotą.

W sezonie jagodowym bułeczki zamieniają się w rewelacyjne jagodzianki. Wystarczy jedynie dżem zamienić na jagody (lekko posypane cukrem) i specjał gotowy.

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka

 Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka (do szklanki – w zależności od mąki)
  • 0,5 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
  • 10 dag drożdży
  • wanilia lub cukier waniliowy
  • ulubiony dżem lub powidła, a w sezonie jagody lekko posypane cukrem
  • jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania (ew. kruszonka)

Wykonanie:

Mąka, cukier, żółtka ogrzać. Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 7 łyżkami mleka i mąką (mąki dodać tyle, by rozczyn miał gęstość śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na parze. Ucierać tak długo aż żółtka stracą smak i konsystencję surowych jajek. Do przestudzonej masy jajecznej dodać rozczyn i pozostałe składniki, za wyjątkiem masła. Dobrze wyrobić. Dodać masło i ponownie wyrabiać, tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość nabierać niewielkie ilości ciasta, rozpłaszczać, nadziewać dżemem i formować bułkę. Powtarzać do wyczerpania składników. Położyć bułki na blasze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (przepis tu) lub grubym cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku na złoty kolor. 

Uwaga: Ciasto powinno być bardziej gęste niż do babki drożdżowej!

słodkie bułeczki_bułki drożdżowe_kuchnia mazowiecka

Bułeczki, bułeczkami, a w ogródkach kwitnie już złotlin!

złotlin



Przepis dodaję do akcji „Mazowsze kulinarnie”.

Akcja_Mazowsze kulinarnie_dania kuchni mazowieckiej_słodkie bułeczki_jagodzianki

Znajdź mnie na fb.

Inne dania kuchni mazowieckiej:

botwina_kuchnia mazowiecka_zupy  Chleb pszenno-żytni z pestkami słonecznika i dyni_kuchnia mazowiecka  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *