Piernik adwentowy

Trochę wspominek. W grudniu ogarnia nas “szał” pieczenia ciasteczek. Obowiązkowe są: z cukrem, kruche, pierniczki, miodowe. W tym roku dodatkowo upiekliśmy “kręcone” i szyszki. Niestety, nie mamy zdjęć. Dlatego zamieścimy, z grudniowych wypieków, piernik adwentowy i makowce. Piernik adwentowy jest wynikiem poszukiwań PIERNIKA DOSKONAŁEGO – piernika mojej babci. Nie jest to wprawdzie PIERNIK Z DZIECIŃSTWA (czar wspomnień), ale uwielbiamy go.

Piernik dojrzewający
Piernik adwentowy

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 50 dag miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25dag masła
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 opakowania przyprawy do piernika (u nas Kotanyi)
  • szczypta soli
  • orzechy
  • skórka pomarańczowa
  • do przełożenia – powidła, masa marcepanowa, orzechowa, kajmakowa
  • polewa: 3 czekolady, śmietana, masło – rozpuszczone w kąpieli wodnej

 Wykonanie:

Miód, cukier, masło powoli podgrzać, mieszając, niemal do wrzenia. Ostudzić, dodać mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, przyprawy korzenne. Wyrobić, dodać bakalie, przełożyć do kamiennego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (nie lodówka!) na 3 – 4 tygodnie – stąd nazwa piernika. Upiec kilka dni przed świętami w dużej formie (mocno rośnie) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec godzinę i 10-15 minut w temperaturze 180 – 200 °C (piekę w 180 °C). Ostudzić owinąć w ściereczkę i odstawić. Przełożyć (u nas w tym roku były to powidła i masa marcepanowa), polać polewą.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.