Ciasto francuskie z polędwiczką

Tym razem wytrawnie – polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny – on nadaje smak. Ciasto powoduje, że polędwiczka jest soczysta i ciekawie wygląda. Źródłem pomysłu było danie mamy Honoraty – schab w kminku, czyli po wiedeńsku. Mama jest mistrzem wszelkich pieczeni, a  schab w grubej warstwie kminku, w wydaniu mamy, jest niezrównany!!!! I pomyśleć, że napisała to osoba, która nie przepada za mięsem, a szczególnie za mięsem wieprzowym!

Danie idealne na WIELKANOCNE ŚNIADANIE lub inną uroczystą okazję.

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • kminek
  • sól
  • pieprz,
  • żółtko

Wykonanie:

Cisto francuskie rozmrozić (najlepiej dzień wcześniej w lodówce). Polędwiczki osolić, popieprzyć, obficie posypać kminkiem i odstawić na 2 – 3 godziny do lodówki. Obsmażyć ze wszystkich stron. Wystudzić. Zimne owinąć ciastem francuskim. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Piec w 220 °C (piekarnik dobrze rozgrzany) 25 minut.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz:

Pizza caprese_kuchnia włoska  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *