Tym razem wytrawnie – polędwiczka z kminkiem w cieście francuskim. Kminek jest bardzo ważny – on nadaje smak. Ciasto powoduje, że polędwiczka jest soczysta i ciekawie wygląda. Źródłem pomysłu było danie mamy Honoraty – schab w kminku, czyli po wiedeńsku. Mama jest mistrzem wszelkich pieczeni, a schab w grubej warstwie kminku, w wydaniu mamy, jest niezrównany!!!! I pomyśleć, że napisała to osoba, która nie przepada za mięsem, a szczególnie za mięsem wieprzowym!
Danie idealne na WIELKANOCNE ŚNIADANIE lub inną uroczystą okazję.
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- 2 polędwiczki wieprzowe
- kminek
- sól
- pieprz,
- żółtko
Wykonanie:
Cisto francuskie rozmrozić (najlepiej dzień wcześniej w lodówce). Polędwiczki osolić, popieprzyć, obficie posypać kminkiem i odstawić na 2 – 3 godziny do lodówki. Obsmażyć ze wszystkich stron. Wystudzić. Zimne owinąć ciastem francuskim. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Piec w 220 °C (piekarnik dobrze rozgrzany) 25 minut.
Znajdź mnie na fb.
Może spróbujesz: