Muffinki czekoladowo-serowe, czyli sernik z murzynkiem po liftingu

Muffinki czekoladowo-serowe, czyli stary przepis w nowej wersji. W zasadzie każde ciasto ucierane (i nie tylko) czasami piekę w foremkach muffinkowych. Tym sposobem mam w „repertuarze” muffinki: koniakówkowe, piaskowe, marmurkowe, piernikowe, marchewkowe, z owocami, rodzynkowe, serniczki, a także, znalezione na blogu „Moje Wypieki”, muffinki z ajerkoniakiem i krówkami (źródełko pomysłu).

muffinki czekoladowo-serowe

Dzisiaj upiekłam muffinki czekoladowo-serowe, z połowy podanych poniżej składników (16 muffinek).

Masa murzynkowa:

  • 25 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie

Cztery pierwsze składniki zagotować, odlać 1/2 szklanki powstałego płynu, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę z proszkiem, bakalie. Na koniec ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.  Podaną powyżej masę można zastąpić masą do koniakówki.

Masa twarogowa:

  • 70 dag dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • bakalie
  • można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (dodaję w zależności od stopnia suchości sera)

muffinki czekoladowo-serowe

Twaróg połączyć z cukrem, żółtkami i bakaliami. Ubić białka. Delikatnie mieszając połączyć z masą serową.

Do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką wkładać kolejno, łyżkę masy czekoladowej, masę serową i znów masę murzynkową. Piec 25 – 30 minut w rozgrzanym do 190 °C piekarniku. Po przestudzeniu polać odłożoną wcześniej masą czekoladową.

Jeśli pieczemy sernik z murzynkiem (duża tortownica lub duża prostokątna forma), czas pieczenia wynosi jedną godzinę.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz?

muffinki koniakówkowe   Ciasto W-Z  Zuccotto di panettone

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *