Indyk w galarecie

Kolejny stary przepis znaleziony przed laty w Biblioteczce Poradnika Domowego. Danie ma wielu zwolenników, ale ma i przeciwników. Jest słono-słodkie, wyraźnie ziołowe. Robi je cała rodzina w różnych wersjach zdobniczych. Od wielu lat jest obecne na każdej naszej większej imprezie.

indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu

 

indyk w galarecie_mięso z owocami_dania z drobiu

Składniki:

  • 1 – 1,2 kg piersi indyka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasa
  • 1/2 szklanki bulionu
  • kilka wiśni w occie lub natka pietruszki
  • 1-2 łyżeczki mięty
  • 1-2 łyżeczki bazylii
  • 1-2 łyżeczki szałwii
  • masło do posmarowania formy
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna

Wykonanie:

Pierś indyka natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Włożyć do żaroodpornej formy posmarowanej masłem i piec 1 – 1 godzinę 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. W trakcie pieczenia cały czas polewając bulionem, sokiem z ananasa i brzoskwiń. Upieczoną pierś ostudzić. Zmierzyć ilość płynu, która powstała podczas pieczenia i w gorącym rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny. Mięso pokroić na plastry, przełożyć owocami i zalać galaretką. Zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.

Najlepsze z gruszkami z tymiankiem, bagietką i białym wytrawnym winem.

Uwaga:

*mięso na pieczeń trzeba dobrze posolić

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

   

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.