Gruszki z tymiankiem, to nie dżem, ani konfitura, to rodzaj słodko-pikantnej musztardy. Idealne na spotkania towarzyskie z białym winem, w towarzystwie deski z serami i suchymi wędlinami. Słodkie gruszki, tymianek i ostry imbir, twardy ser lub/i suche wędliny a do tego białe półwytrawne wino i nie potrzeba nic więcej. Smaki przenikają się i uzupełniają. Chwilo trwaj…
A oto i przepis na te magiczne gruszki.
Składniki:
- 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę gruszek
- 1-2 cytryny
- 30-40 dag cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 4-5 goździków
Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryn. W dużym garnku zagotować 1 szklankę wody. Pokrojone gruszki włożyć do garnka z wrzątkiem, przykryć i gotować 10 minut. Po ww. czasie wsypać cukier, przyprawy i gotować tak długo, aż odparuje woda. Konfiturę wkładać do małych, sterylnych słoiczków, zakręcać.
Uwaga:
*po ugotowaniu wyjąć goździki, nie wkładać ich do słoiczków
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory:
1 thoughts on “Gruszki z tymiankiem”