Schab po wiedeńsku

Schab po wiedeńsku, to pieczeń z grubą skorupką kminku. I choć nie jestem specjalnym fanem mięsa, a wieprzowiny w szczególności, to w ten sposób przyrządzony schab jem chętnie, zwłaszcza na zimno z gruszkami z tymiankiem lub ogórkiem kiszonym.

Propozycja na świąteczny obiad lub świąteczne śniadanie (w wersji na zimno).

Specem od tego dania jest moja Mama, robi go od dawna, a przepis “znalazłyśmy” w książce o kuchniach świata (niestety książka zaginęła, a wraz z nią tytuł oraz autor).

Schab po wiedeńsku
Schab po wiedeńsku

Składniki:

  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • paczka kminku
  • sól
  • ew. pieprz
  • olej

Wykonanie:

Schab osolić, opieprzyć, natrzeć bardzo grubą warstwą kminku i zostawić na kilka godzin w lodówce. Mięso przed włożeniem do piekarnika obsmażyć lub sparzyć wrzącą wodą (Mama zawsze parzy). Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Schab piec w zamkniętej brytfannie ok. 1-1.10 godziny (w zależności od wagi mięsa).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Schab po wiedeńsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.