Schab po wiedeńsku, to pieczeń z grubą skorupką kminku. I choć nie jestem specjalnym fanem mięsa, a wieprzowiny w szczególności, to w ten sposób przyrządzony schab jem chętnie, zwłaszcza na zimno z gruszkami z tymiankiem lub ogórkiem kiszonym.
Propozycja na świąteczny obiad lub świąteczne śniadanie (w wersji na zimno).
Specem od tego dania jest moja Mama, robi go od dawna, a przepis “znalazłyśmy” w książce o kuchniach świata (niestety książka zaginęła, a wraz z nią tytuł oraz autor).
Składniki:
- 1-1,2 kg schabu bez kości
- paczka kminku
- sól
- ew. pieprz
- olej
Wykonanie:
Schab osolić, opieprzyć, natrzeć bardzo grubą warstwą kminku i zostawić na kilka godzin w lodówce. Mięso przed włożeniem do piekarnika obsmażyć lub sparzyć wrzącą wodą (Mama zawsze parzy). Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Schab piec w zamkniętej brytfannie ok. 1-1.10 godziny (w zależności od wagi mięsa).
Znajdź mnie na fb.
Hej
Wspanialy przepis, ale w linku do “gruszki z tyminakiem” jedno “m” za duzo: https://rodzinkawkuchni.pl/2012/08/gruszkim-z-tymiankiem.html
Powinien byc: https://rodzinkawkuchni.pl/2012/08/gruszki-z-tymiankiem.html
Dziękuję i poprawiam 🙂