Piernik siostry Anastazji

I zapachniało świętami.

Piernik siostry Anastazji, to raczej rodzaj babki czy placka piernikowego. Jest pulchny, łatwy i szybki do zrobienia, a jak pachnie…Cały dom otuliłam zapachem korzeni i miodu.

Propozycja świąteczna dla wszystkich tych, którzy nie zdążyli zrobić piernika dojrzewającego.

Przepis z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.

piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag płynnego miodu
  • 20 dag masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 paczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody

Składniki polewy:

  • 1 czekolada (mleczna lub deserowa)
  • 4-5 łyżek śmietanki
  • ozdoby (u mnie cukier perlisty)

Wykonanie:

Mąkę, sodę kakao – przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać miód, śmietanę, wodę, mieszankę mączną. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.

Przełożyć do przygotowanej foremki o rozmiarach 12 cm x 40 cm (foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160-180 °C przez ok. 60 minut (lub do suchego patyczka). Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.

Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Wigilijny piernik”.

Inne świąteczne ciasta:

Zuccotto di panettone_ciasta z kremem_kuchnia włoska  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  tort szachownica_ciasto z kremem_ciasto czekoladowe  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *