Kruche ciastka z orange curd

Kruche, rozpływające się w ustach  ciastka pomarańczowe, przełożone pysznym kremem – orange curd. To moja nowa propozycja świąteczna.

Przepis na krem znaleziony na blogu „Sto kolorów kuchni”.

kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka

Składniki ciastek:

składniki i wykonanie TU; wanilię zastąpiłam startą skórką z jednej dużej pomarańczy

Składniki kremu:

  • 3 jajka
  • 75 g masła
  • 75 g drobnego cukru (można odrobinę więcej)
  • 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (u mnie z dwóch)
  • skórka otarta z 1 i 1/2 pomarańczy

kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka

Wykonanie:

Z schłodzonego i cienko rozwałkowanego ciasta wycinać ciasteczka (połowę z dziurką, połowę bez). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220 °C na jasny kolor.

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki (masło nie może być zbyt gorące, bo zważą się jajka), wymieszać trzepaczką. Delikatnie ogrzewać, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu), czyli ok. 20 minut. Schłodzić, włożyć do lodówki. Następnego dnia przekładać ciastka.

Uwaga:

*krem można przygotować na parze, wtedy jest mniejsze ryzyko zwarzenia

**orange curd jest bardzo dobrym nadzieniem do naleśników; przypomina nam groszki pomarańczowe

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Sezon na cytrusy”.

Inne świąteczne ciasteczka:

Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  ciastka kręcone_ciastka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *