Bardzo efektowny, czekoladowo-śmietankowy tort. Na pewno może być ozdobą świątecznego stołu.
Przepis “babci” Ani.
Składniki biszkoptu:
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- 22 dag mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy:
- 1,25 l schłodzonej śmietany 30-36 %
- 7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 3/4 szklanki wrzątku
- puder do smaku
Ozdoby:
- 2 czekolady
- 8-10 łyżek kremówki
- czekoladki after eight
Wykonanie:
Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Przygotować formę o średnicy 26 cm (posmarować masłem i wysypać tartą bułką). Włączyć piekarnik na 180 °C. Jajka ubić z cukrem na pulchną i puszystą masę. Delikatnie mieszając, połączyć z mieszaniną mączną. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 40 minut.
Wystudzić i przekroić w poprzek na trzy części. W każdej z części wykroić trzy koła (instrukcja poniżej).
Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowani (rozpuszczałam we wrzątku). Śmietanę ubić dodać puder i żelatynę.
Jedną część biszkoptu położyć na paterze, wyjąć środkową obręcz i w jej miejsce położyć ubitą śmietanę. W kolejnej warstwie na krem położyć obręcz z ciasta, a tam gdzie było ciasto nałożyć krem. Powtarzać do wyczerpania składników.
Przygotowany tort schłodzić.
Wierzch ozdobić. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną. Masę rozsmarować na torcie, powbijać czekoladki.
Uwagi:
*wypełniając luki śmietaną trzeba uważać by nie wystawała ponad warstwę ciasta (inaczej szachownica będzie nierówna)
**układając warstwy najlepiej spiąć je obręczą do tortów
***ciasto należy zrobić 24 godziny przed jedzeniem.
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne wypieki: