Cymes z kurczakiem

Cymes, czyli coś pysznego. Marchewka z suszonymi śliwkami, rodzynkami, cynamonem i miodem, to musi być smaczne i jest. Danie kuchni żydowskiej. Po raz pierwszy jadłam je w „Anatewce” w Łodzi, zakochałam się i robię (zimową porą) po dziś dzień.

cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami

Składniki:

  • 4 udka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła (u mnie rozmaryn)
  • pikantna oliwa
  • 6 marchewek
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 8-10 dag rodzynek
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 – 1 łyżki miodu
  • 1/2 – 1 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mięso posolić, opieprzyć, natrzeć ziołami, lekko skropić oliwą i zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. 

Piec w 220 °C ok.1 godziny, polewając, co jakiś czas, wytworzonym sosem.

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, przełożyć do garnka i gotować osoloną z odrobiną (to ważne) wody i masłem. Po chwili dodać pokrojone śliwki i rodzynki. Dodać miód i cynamon. Marchewka ma być słodko-słona. Pozostawić na chwilę by smaki przeniknęły się.

Kurczaka z cymesem jemy z dodatkiem ziemniaków.

Znajdź mnie na fb.

cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami

Inne dania na niedzielny obiad:

karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *