Drożdżówka cytrusowa do odrywania

W sierpniu piekłam drożdżówkę cynamonową do odrywania. Baaaardzo nam smakowała. Postanowiłam poeksperymentować, zamiast cynamonu dodać skórkę z cytrusów. Efekt, drożdżówka pyszna, zniknęła błyskawicznie. A która jest lepsza? Zdania są podzielone.

Przepis na podstawie dwóch przepisów z „Moich wypieków” i „Przy kuchennym stole”.

drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami

drożdżówka cytrusowa do odrywania_ciasto drożdżowe_ciasto z cytrusami



Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru (55 g)
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3  – 1/2 szklanki mleka (85 ml – 125 ml)
  • 1/4 szklanki wody (65 ml)
  • 55 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)

Składniki nadzienia:

  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • 50 g masła

Wykonanie:

Jeśli robię ciasto ze świeżych drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam część cukru z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodaję 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka), odstawiam na 20 minut do wzburzenia i dodaję do mąki.

Jeśli drożdże są suche należy – przesianą mąkę wymieszać z drożdżami. Dalej w obu przypadkach postępować tak samo.  Do mieszanki mączno drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 

W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Połączyć z cukrem wymieszanym  ze skórką cytrynową i pomarańczową.

Foremkę keksową o wymiarach 15 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i skórki. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc (tu jest fajna instrukcja składania). Rozmiary kanapek są uzależnione od foremki jaką dysponujemy, ciasto cynamonowe piekłam w innej foremce i inaczej je dzieliłam. Ułożone ciasto zostawić na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 – 35 minut.

Przepis dodaję do akcji „Sezon na cytrusy”.

Znajdź mnie na fb.

Inne drożdżowe wypieki:

makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  drożdżówka błyskawiczna_ciasto drożdżowe_dania błyskawiczne



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *