Ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka

Miodowe, cieniutkie placki przełożone słodko-kwaśnym kremem budyniowym i powidłami. Całość cudnie wygląda i smakuje. Nasz ulubiony miodownik.

Przepis Beatymarii.

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie

Składniki na placki:

  • 45 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklani cukru pudru

Składniki przełożenia:

  • budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub gęstego kefiru
  • słoiczek powideł
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę, sodę, masło, puder – posiekać. Miód ze śmietaną lekko podgrzać i wlać do mieszanki mączno-maślanej. Ciasto zagnieść (konsystencja jak na pierogi), podzielić na cztery części i baaardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką. Przełożyć na blaszkę mazurkową (bez jednego boku) i piec cztery placki w temperaturze 200° C ok. 10 – 12 minut. Zostawić do wystygnięcia (po ostudzeniu placki są twarde).

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu dodając do proszku budyniowego obie mąki. Wystudzić okrywając wierzch folią spożywczą (nie utworzy się kożuch). Masło utrzeć z pudrem. Dodać, ucierając  powoli, budyń, a następnie po łyżce zsiadłe mleko (lub kefir).

Przełożyć placki wg schematu: placek – powidła – placek – połowa masy – placek – połowa masy – placek. Przycisnąć. Mięknie ok. 12 godzin. Przed podaniem oprószyć pudrem i pokroić w kwadraty.

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Wigilia 2012”.

Inne ciasta miodowo-piernikowe:

piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie  piernik marchewkowy z polewą serową_piernik_ciasto marchewkowe_Boże Narodzenie  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie 

 

 

drukuj

2 thoughts on “Ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *