Piernikowa choinka

Z cyklu zabawy kulinarne – piernikowa choinka. Zabawna dekoracja świątecznego stołu, radość dla dzieci i dorosłych.

Ciasto można oczywiście przeznaczyć na zwykłe pierniczki.

piernikowa choinka_zabawy kulinarne_pierniczki_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • puder i sok z cytryny na lukier
  • cukierki m&m jako bombki

Wykonanie:

Miód, masło, cukier i przyprawy zagotować i przestudzić. Mąkę z sodą przesiać, dodać do niej masę miodową i jajko. Zagnieść, wyrobić, schłodzić.

Z tektury wyciąć 13 – 14 gwiazdek różnej wielkości. Ciasto rozwałkować, wyciąć gwiazdki i 12 – 13 krążków o średnicy mniejszej niż najmniejsza gwiazdka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 °C .

Upieczone gwiazdki składać zaczynając od największej gwiazdy, a skończywszy na najmniejszej, pomiędzy kolejne gwiazdki wkładając krążki (choinka będzie wyższa i nabierze lekkości). Warstwy sklejać lukrem.

Gotową choinkę ozdobić lukrem (śnieg) i cukierkami (bombki).

 

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Wigilia 2012”.

Inne zabawy kulinarne:

grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie_przystawki_mięso w galarecie_dania z wieprzowiny  caprese na patyku_przekąski_finger food  Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami  Tort - baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci   

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *