Zupa wigilijna z migdałami, ryżem, rodzynkami i cynamonem. Raczej rzadko spotykana, zapomniana, a szkoda, bo jest bardzo smaczna i tak…zimowa. Kiedyś gościła na stołach w zamożnych domach, dziś może być propozycją dla dzieci, które w czasie Wieczerzy Wigilijnej często nie chcą jeść esencjonalnej zupy grzybowej, czy rybnej.
Przepis Macieja Kuronia.
Składniki:
- 15 dag migdałów
- 1 l mleka
- cukier do smaku
- 1/2 laski cynamonu
- garść rodzynek
- filiżanka ryżu
- ew. płatki migdałowe i szczypta mielonego cynamonu
Wykonanie:
Migdały obrać i zmielić. Ugotować ryż na wodzie. Mleko zagotować z cukrem i cynamonem, dodać zmielone migdały i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Rodzynki opłukać. Do każdej porcji włożyć ryż, rodzynki, zalać zupą. Można oprószyć cynamonem i posypać płatkami migdałowymi.
Uwaga:
*Nasz sposób na szybkie obranie migdałów – zalać wrzątkiem, przestudzić, wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Po kilku minutach obierać.
**migdały mieliłam w malakserze
Przepis dodaję do akcji “Wigilia 2012”.
Znajdź mnie na fb.
Inne potrawy wigilijne: