Wigilijna zupa migdałowa

Zupa wigilijna z migdałami, ryżem, rodzynkami i cynamonem. Raczej rzadko spotykana, zapomniana, a szkoda, bo jest bardzo smaczna i tak…zimowa. Kiedyś gościła na stołach w zamożnych domach, dziś może być propozycją dla dzieci, które w czasie Wieczerzy Wigilijnej często nie chcą jeść esencjonalnej zupy grzybowej, czy rybnej.

Przepis Macieja Kuronia.

zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 15 dag migdałów
  • 1 l mleka
  • cukier do smaku
  • 1/2 laski cynamonu
  • garść rodzynek
  • filiżanka ryżu
  • ew. płatki migdałowe i szczypta mielonego cynamonu

Wykonanie:

Migdały obrać i zmielić. Ugotować ryż na wodzie. Mleko zagotować z cukrem i cynamonem, dodać zmielone migdały i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Rodzynki opłukać. Do każdej porcji włożyć ryż, rodzynki, zalać zupą. Można oprószyć cynamonem i posypać płatkami migdałowymi.

Uwaga:

*Nasz sposób na szybkie obranie migdałów – zalać wrzątkiem, przestudzić, wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Po kilku minutach obierać.

**migdały mieliłam w malakserze

Przepis dodaję do akcji „Wigilia 2012”.

Znajdź mnie na fb.

Inne potrawy wigilijne:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  makowiec_rolada makowa_ciasto krucho-drożdżowe_przepisy na Boże Narodzenie  piernik siostry Anastazji_placek piernikowy_ciasto korzenne_przepisy na Boże Narodzenie

 

 

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *