I zapachniało świętami.
Piernik siostry Anastazji, to raczej rodzaj babki czy placka piernikowego. Jest pulchny, łatwy i szybki do zrobienia, a jak pachnie…Cały dom otuliłam zapachem korzeni i miodu.
Propozycja świąteczna dla wszystkich tych, którzy nie zdążyli zrobić piernika dojrzewającego.
Przepis z książki “103 ciasta siostry Anastazji”.
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki
- 20 dag płynnego miodu
- 20 dag masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1 łyżka kakao
- 1 paczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody
Składniki polewy:
- 1 czekolada (mleczna lub deserowa)
- 4-5 łyżek śmietanki
- ozdoby (u mnie cukier perlisty)
Wykonanie:
Mąkę, sodę kakao – przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodawać miód, śmietanę, wodę, mieszankę mączną. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
Przełożyć do przygotowanej foremki o rozmiarach 12 cm x 40 cm (foremka zmierzona w dolnej części). Piec w 160-180 °C przez ok. 60 minut (lub do suchego patyczka). Wystudzić, polać polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Wierzch ozdobić.
Piernik można przełożyć powidłami, dodać do ciasta bakalie.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Wszystko ok z tym przepisem ale proszę piec około 30 minut a nie 60 bo to nie sernik. Ja piekłem 40 minut i całe boki spalone są.
Wszystko zależy od piekarnika. Ostatnio zmieniłam i czas wszystkich wypieków znacznie skrócił się…