Usteczka

Usteczka to ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem jabłkowy. Znikają błyskawicznie, zwłaszcza ciepłe.

Przepis z „Kulinarnego Atlasu Lata” dodatku do „Gazety Wyborczej”.

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

Składniki:

  • 1/4 kg masła
  • 1/4 kg maki
  • 1/4 kg twarogu
  • ok. 40 dag jabłek (najlepiej antonówki)
  • cukier puder do oprószenia

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

Wykonanie:

Twaróg zmielić. Masło posiekać z mąką na proszek. Dodać twaróg i szybko zagnieść. Odstawić ciasto na 30 minut do lodówki (tak było w oryginalnym przepisie, ale uważam, że ciasto półfrancuskie powinno leżakować 12 godzin). Oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kłaść cząstkę jabłka i składać na pół, tak by szersza część jabłka była widoczna. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 -230 °C na złoty kolor. Jeszcze ciepłe oprószyć pudrem. 

Uwaga:

*W przypadku ciasta półfrancuskiego ważna jest wysoka temperatura piekarnika, tylko w takiej ciasto ‚listkuje” i rośnie

Zobacz moją stronę na fb.

Usteczka dodaję do akcji: „Ciasta z owocami sadu”.

Inne słodkości z owocami:

placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami

 

 * * * *

Bardzo dziękuję za wyróżnienie Ewie z bloga „MojeTworyPrzetwory”  w Versatile Blogger Award.

I choć z reguły nie bawię się w łańcuszkowanie, to jednak…

Zasady zabawy:

nominować 15 blogów

ujawnić 7 faktów o sobie

podziękować blogerowi, dzięki któremu otrzymało się nominację (u niego na blog)

pokazać nagrodę Versatile Blogger Award 

Moje ulubione blogi? Mam ich wiele, część jest w zakładkach.15 to za mało – I love bake, Ekspresje Kulinarne, Matka Wariatka, Mirabelkowy blog, Piekarnik, Kuchnia Breni, , Kulinarne spotkaniaKuchnia Broni, Kucharka Zen, Na miotle, Kuchnia Whisper, W kuchni Karmel-itki, Kuchenne fascynacje, Dziś mam ochotę na.., gdyby nie było głupio dodałabym jeszcze MojeTworyPrzetwory i jeszcze Doter Cooking.

Siedem rzeczy o mnie:

1. Lubię wytrawne wino musujące.

2. Czytam wszystko co mi wpadnie w rękę. W związku z czym zdarzają się niewypały, jak 3 tom serii „Polityka z kryminałem”, ale też i perły – „Miedzianka” Filipa Springera.

3. Uwielbiam Via ferraty.

4. Jestem fanem słuchanek (moje słowo na audiobook) i słuchowisk.

5. Prawie nie oglądam telewizji, za to ciągle słucham radia.

6. Mam kota (takiego żywego).

7. Lubię piec ciasta, choć nie zawsze je jem.

wyróżnienie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *