Usteczka

Usteczka to ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem jabłkowy. Znikają błyskawicznie, zwłaszcza ciepłe.

Przepis z „Kulinarnego Atlasu Lata” dodatku do „Gazety Wyborczej”.

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

Składniki:

  • 1/4 kg masła
  • 1/4 kg maki
  • 1/4 kg twarogu
  • ok. 40 dag jabłek (najlepiej antonówki)
  • cukier puder do oprószenia

usteczka_ciastka z jabłkami_ciastka półfrancuskie_ciastka z owocami

Wykonanie:

Twaróg zmielić. Masło posiekać z mąką na proszek. Dodać twaróg i szybko zagnieść. Odstawić ciasto na 30 minut do lodówki (tak było w oryginalnym przepisie, ale uważam, że ciasto półfrancuskie powinno leżakować 12 godzin). Oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kłaść cząstkę jabłka i składać na pół, tak by szersza część jabłka była widoczna. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 -230 °C na złoty kolor. Jeszcze ciepłe oprószyć pudrem. 

Uwaga:

*W przypadku ciasta półfrancuskiego ważna jest wysoka temperatura piekarnika, tylko w takiej ciasto ‚listkuje” i rośnie

Zobacz moją stronę na fb.

Usteczka dodaję do akcji: „Ciasta z owocami sadu”.

Inne słodkości z owocami:

placek z antonówkami_jabłecznik_ciasto owocowe_ciasto na oleju  Ciasto niemieckie_biszkopt z galaretką_ciasto z kremem_ciasto z owocami  wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie  róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami

 

 * * * *

Bardzo dziękuję za wyróżnienie Ewie z bloga „MojeTworyPrzetwory”  w Versatile Blogger Award.

I choć z reguły nie bawię się w łańcuszkowanie, to jednak…

Zasady zabawy:

nominować 15 blogów

ujawnić 7 faktów o sobie

podziękować blogerowi, dzięki któremu otrzymało się nominację (u niego na blog)

pokazać nagrodę Versatile Blogger Award 

Moje ulubione blogi? Mam ich wiele, część jest w zakładkach.15 to za mało – I love bake, Ekspresje Kulinarne, Matka Wariatka, Mirabelkowy blog, Piekarnik, Kuchnia Breni, , Kulinarne spotkaniaKuchnia Broni, Kucharka Zen, Na miotle, Kuchnia Whisper, W kuchni Karmel-itki, Kuchenne fascynacje, Dziś mam ochotę na.., gdyby nie było głupio dodałabym jeszcze MojeTworyPrzetwory i jeszcze Doter Cooking.

Siedem rzeczy o mnie:

1. Lubię wytrawne wino musujące.

2. Czytam wszystko co mi wpadnie w rękę. W związku z czym zdarzają się niewypały, jak 3 tom serii „Polityka z kryminałem”, ale też i perły – „Miedzianka” Filipa Springera.

3. Uwielbiam Via ferraty.

4. Jestem fanem słuchanek (moje słowo na audiobook) i słuchowisk.

5. Prawie nie oglądam telewizji, za to ciągle słucham radia.

6. Mam kota (takiego żywego).

7. Lubię piec ciasta, choć nie zawsze je jem.

wyróżnienie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *