Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią, to nasza ulubiona pieczeń. Najlepiej smakuje latem, gdy bazylia pachnie słońcem, a pomidory zerwane z krzaczka można upiec razem z mięsem. Idealne na niedzielny obiad, spotkanie towarzyskie, imieniny cioci Krysi, itp.
Składniki:
- 1 kg piersi indyka
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- pęczek bazylii (ew. suszona)
- 5 – 6 plasterków sera
- sól
- pieprz
- 8-10 świeżych pomidorów średniej wielkości
Wykonanie:
Mięso osolić i popieprzyć. Zrobić nożem kieszonkę w piersi indyka, włożyć w nią suszone pomidory, bazylię, ser. Zacisnąć brzegi wykałaczkami lub zesznurować mięso. Skropić olejem lub oliwą z suszonych pomidorów. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Piec ok. godziny w 200 °C. W połowie pieczenia włożyć świeże pomidory skropione oliwą.
Uwaga:
*mięso mocno zesznurowane wymaga dłuższego pieczenia
**z mięsa można zrobić roladę. W takim wypadku nie robi się kieszeni, ale na przecięte na płat mięso układa nadzienie i roluje.
Pieczeń dodaję do akcji: “Warzywa psiankowate” i “Zielnik kuchenny” .
Znajdź mnie na fb.
Inne dania na niedzielny obiad: