Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią

Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią, to nasza ulubiona pieczeń. Najlepiej smakuje latem, gdy bazylia pachnie słońcem, a pomidory zerwane z krzaczka można upiec razem z mięsem. Idealne na niedzielny obiad, spotkanie towarzyskie, imieniny cioci Krysi, itp.

 indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami

Składniki:

  • 1 kg piersi indyka
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • pęczek bazylii (ew. suszona)
  • 5 – 6 plasterków sera
  • sól
  • pieprz
  • 8-10  świeżych pomidorów średniej wielkości

indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią_dania z drobiu_dania z pomidorami

Wykonanie:

Mięso osolić i popieprzyć. Zrobić nożem kieszonkę w piersi indyka, włożyć w nią suszone pomidory, bazylię, ser. Zacisnąć brzegi wykałaczkami lub zesznurować mięso. Skropić olejem lub oliwą z suszonych pomidorów. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Piec ok. godziny w 200 °C. W połowie pieczenia włożyć świeże pomidory skropione oliwą. 

Uwaga:

*mięso mocno zesznurowane wymaga dłuższego pieczenia

**z mięsa można zrobić roladę. W takim wypadku nie robi się kieszeni, ale na przecięte na płat mięso układa nadzienie i roluje.

Pieczeń dodaję do akcji: „Warzywa psiankowate” i „Zielnik kuchenny” .

Znajdź mnie na fb.

Inne dania na niedzielny obiad:

 karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  faszerowane skrzydełka_kuchnia mazowiecka_przepisy na piknik_dania z drobiu  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *