Wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym

Słone babeczki są specjałem mamy Honoraty. Bardzo kruche, rozpływające się w ustach, pyszne. Można je podać na zimno, np. z sałatką, z nadzieniem mięsnym, jajecznym lub na gorąco z pieczarkami, szpinakiem, pomidorami suszonymi.

Są bardzo dobrym rozwiązaniem na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Piecze się je kilka dni przed planowanym przyjęciem, a tuż przed imprezą nadziewa i ewentualnie zapieka. Do tego barszcz lub biały sok pomidorowy.

wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki

 

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Składniki nadzienia:

  • 50 dag pieczarek
  • 15-20 dag żółtego sera
  • natka
  • masło lub olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać sól, pieprz. Masło z mąką posiekać na proszek, dodać żółtka, szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wylepić foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Wstawić babeczki, zmniejszyć temperaturę do 200ºC i upiec na złoto.

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na oleju lub maśle, posolić, popieprzyć, przestudzić. Dodać sterty ser, pokrojoną natkę. Nadziać zimne babeczki i zapiec.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić inne dania Finger food?

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food   muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik  muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *