Wielkanoc na słono

Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.

WIELKANOCNE DANIA

Szynka pieczona z owocami

Szynka pieczona z owocami

Mix polsko-norweski, czyli szynka zamarynowana i ugotowana według przepisu Mamy, a zapieczona przed podaniem na norweską nutę. Jeśli chcemy mieć[…]

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Wiosenna zupa krem. Ostra, zdecydowana, bez mięsa. Nigdy jej wcześniej nie jadłam. Czytałam o niej, a to u pana Kuronia,[…]

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Wegetariańska Wielkanoc – proszę bardzo. Jajka faszerowane pieczarkami mogą być punktem pierwszym. W natłoku pieczeni, mięs, wędlin, galaret mięsnych –[…]

Szpinakowa rolada z szynką

Szpinakowa rolada z szynką

Uwielbiam szpinak, lubię zwijane ciasta, a więc dlaczego dopiero teraz zabrałam się za zrobienie tej popularnej przekąski? Nie wiem. Omijałam[…]

Sałatka cezar

Sałatka cezar

To nie jest klasyczny cezar, to mój cezar, dostosowany do upodobań rodzinki. Nie zawiera anszua…”gdyż nie lubimy posmaku ryby”…Nam smakuje![…]

Pieczeń z indyka ze szpinakiem

Pieczeń z indyka ze szpinakiem

Ciekawa rolada mięsna dla wszystkich fanów szpinaku i pieczeni z indyka. Jest efektowna, soczysta, smaczna, dlatego tak jak rolada z[…]

Pieczeń rzymska I

Pieczeń rzymska I

Klasyczna pieczeń lubiana przez wszystkich domowników. Na ciepło – doskonały obiad, a na zimno idealna na kanapki. Kanapkowego klopsa robiłam[…]

Schab po wiedeńsku

Schab po wiedeńsku

Schab po wiedeńsku, to pieczeń z grubą skorupką kminku. I choć nie jestem specjalnym fanem mięsa, a wieprzowiny w szczególności,[…]

Grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie

Grzybki toruńskie, czyli schab w galarecie

Moja bratanica, zresztą tak jak jej mama, jest mistrzynią dekoracji wszelakich. Jej schab w galarecie jest dietetyczny, smaczny i fajny.[…]

Schab minutka, czyli domowa wędlina

Schab minutka, czyli domowa wędlina

W tym daniu zakochała się cała rodzinka. Dlaczego? Jest proste, smaczne, z cyklu “wiem co jem” i nie wymaga wielkiego[…]

Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią

Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią

Indyk faszerowany suszonymi pomidorami i bazylią, to nasza ulubiona pieczeń. Najlepiej smakuje latem, gdy bazylia pachnie słońcem, a pomidory zerwane[…]

Indyk w galarecie

Indyk w galarecie

Kolejny stary przepis znaleziony przed laty w Biblioteczce Poradnika Domowego. Danie ma wielu zwolenników, ale ma i przeciwników. Jest słono-słodkie,[…]