Mix polsko-norweski, czyli szynka zamarynowana i ugotowana według przepisu Mamy, a zapieczona przed podaniem na norweską nutę. Jeśli chcemy mieć wędlinę świąteczną, można poprzestać na ugotowaniu szynki. Z chrzanem nie ma nic lepszego. Ale jeżeli szynka ma być daniem obiadowym, wtedy warto, ugotowaną wcześniej szynkę, zapiec z owocami i cynamonem. Świąteczny obiad gotowy w 30 – 40 minut.
Szynkę trzeba marynować tydzień, dlatego to najlepszy czas na jej przygotowanie.
Przepis na podstawie “Atlasu Kulinarnego Świata”.
Składniki:
- 1 zwarta szynka o wadze ok. 1,5 kg
- przyprawy (listek laurowy, pieprz, ziele angielskie, sól)
- 1 cebula
- 1 marchew
- kawałek selera
- pietruszka
- 2 łyżki marmolady pomarańczowo-imbirowej
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag sułtanek
- 10 dag daktyli
- 1 mango
- 2 laski cynamonu
- 5 dag brązowego cukru
Wykonanie:
Przyrządzić solankę – do przegotowanej i ostudzonej wody wsypać tyle soli, by włożone do niej jajko (surowe i świeże) wypłynęło na wierzch (na 3 litry wody ok. 18 łyżek soli). Dodać pokruszony listek, kilka utłuczonych ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, włożyć szynkę, przykryć, obciążyć i odstawić na 7 dni.
Po tym czasie szynkę wyjąć z solanki. Do dużego rondla włożyć warzywa, zalać wodą (ok. 2 litrów) i zagotować. Do wrzątku włożyć szynkę i gotować ją pod przykryciem na niewielkim ogniu 1,5 godziny (tyle czasu ile wynosi waga). Ważne! Wywar nie może wrzeć, bulgotać, ma lekko mrugać, inaczej szynka będzie sucha. Po ugotowaniu szynkę wyjąć i szybko schłodzić lub zdjąć ze źródła ciepła i pozostawić w wywarze do całkowitego ostygnięcia (i to jest patent Mamy).
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Tłuszcz na szynce ponacinać w rąby i w miejscach krzyżowania linii włożyć ziarenka pieprzu. Mięso przełożyć do brytfanny, obłożyć przekrojonymi na pół morelami, daktylami, pokrojonym w kostkę mango i rodzynkami oraz cynamonem. Owoce posypać brązowym cukrem. Całość zalać 200 ml wrzątku. Szynkę posmarować gorącą marmoladą. Piec do zbrązowienia glazury (20 – 30 minut).
Przed gotowaniem można szynkę obwinąć ciasno bawełnianą nicią, by zachowała kształt podczas gotowania.
Znajdź mnie na fb.
Szynkę dodaję do akcji “Wielkanocne smaki”.
Inne świąteczne mięsa: