Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu . Baranek z ciasta ucieranego z dodatkiem białej czekolady wg przepisu Macieja Kuronia.
Dla wszystkich wielbicieli ciast piaskowych.
Składniki:
- 90 g masła
- 50 g cukru
- cukier waniliowy
- 100 g białej czekolady
- 170 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
- 2 goździki do ozdoby
Wykonanie:
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ucierając dodać po jednym jajku. Do utartej masy dodać stopniowo mąki z proszkiem, potem przestudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić przygotowaną formę (posmarowaną masłem i posypaną mąką). Piec w rozgrzanym do 200 °C ok. 40 minut. Ostudzonego baranka posypać pudrem i zrobić oczy z goździków.
Moja forma barankowa jest mała, dlatego z tej porcji piekę baranka i cztery małe babeczki (jak znalazł do koszyka wielkanocnego).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.