Ciasto baranek wielkanocny

Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu . Baranek z ciasta ucieranego z dodatkiem białej czekolady wg przepisu Macieja Kuronia.

Dla wszystkich wielbicieli ciast piaskowych.

baranek wielkanocny_ciasto ucierane_ciasto z czekoladą_Wielkanoc

Składniki:

  • 90 g masła
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • 2 goździki do ozdoby

Wykonanie:

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ucierając dodać po jednym jajku. Do utartej masy dodać stopniowo mąki z proszkiem, potem przestudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić przygotowaną formę (posmarowaną masłem i posypaną mąką). Piec w rozgrzanym do 200 °C ok. 40 minut. Ostudzonego baranka posypać pudrem i zrobić oczy z goździków.

Moja forma barankowa jest mała, dlatego z tej porcji piekę baranka i cztery małe babeczki (jak znalazł do koszyka wielkanocnego).

Znajdź mnie na fb.

Baranka dodaję do akcji „Wielkanocne smaki”.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *