Ciasto baranek wielkanocny

Piękna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu . Baranek z ciasta ucieranego z dodatkiem białej czekolady wg przepisu Macieja Kuronia.

Dla wszystkich wielbicieli ciast piaskowych.

baranek wielkanocny_ciasto ucierane_ciasto z czekoladą_Wielkanoc

Składniki:

  • 90 g masła
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • 2 goździki do ozdoby

Wykonanie:

Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ucierając dodać po jednym jajku. Do utartej masy dodać stopniowo mąki z proszkiem, potem przestudzoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić przygotowaną formę (posmarowaną masłem i posypaną mąką). Piec w rozgrzanym do 200 °C ok. 40 minut. Ostudzonego baranka posypać pudrem i zrobić oczy z goździków.

Moja forma barankowa jest mała, dlatego z tej porcji piekę baranka i cztery małe babeczki (jak znalazł do koszyka wielkanocnego).

Znajdź mnie na fb.

Baranka dodaję do akcji „Wielkanocne smaki”.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *