Babka serowo-cytrynowa

Kolejna babka dla wielbicieli ciast piaskowych. Czym różni się od innych tego typu babek? – jest mniej sucha, bardziej wilgotna – to zapewne sprawka sera. Zniknęła błyskawiczne. Wadą babki był lukier, z cukrem pudrem byłaby znacznie lepsza!

Przepis z „Biblioteczki Poradnika Domowego” – „Ciasta i ciasteczka”

babka serowo-cytrynowa_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 25 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • kisiel cytrynowy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Przygotować formę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kisielem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować. Miksując dosypywać po łyżce mieszanki mącznej, serka, a na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Przełożyć masę do foremki. Piec 50 – 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

Znajdź mnie na fb. 

babka serowo-cytrynowa_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc

Babkę dodaję do akcji „Wielkanocne smaki” i „Babki i babeczki”.

Inne babki:

pomarańczowa babka gotowana_ciasto ucierane_ciasto piaskowe_Wielkanoc  piaskowiec cytrynowy_ciasto ucierane_babka piaskowa_Wielkanoc  babka ucierana mamy Heleny_ciasto piaskowe  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *