Jajka czekoladowe z musem pistacjowym

Z cyklu wielkanocne zabawy kulinarne – jajka czekoladowe faszerowane delikatnym musem czekoladowo-pistacjowym. Przygotowanie musu – to pestka. Największą trudność sprawia przekrojenie jajka czekoladowego, tak by go nie pokruszyć. Ale gra warta jest świeczki, jajka zabawnie wyglądają i wyśmienicie smakują. A ile radości sprawiają dzieciom…Usłyszałam nawet komplement „ciociu, smakują lepiej niż kinder bueno”.

Przepis z blogu „Food, styling, photography”.

jajka czekoladowe faszerowane musem pistacjowym_deser_Wielkanoc_dania dla dzieci

Składniki:

  • 15 jajek czekoladowych
  • 150 g białej czekolady
  • 240 ml kremówki
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 g drobno posiekanych pistacji + odrobina na posypanie jajek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Czubek każdego jajka ściąć za pomocą gorącego, suchego, ostrego  noża. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Sok pomarańczowy mocno podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej sok z żelatyną i posiekane pistacje. Śmietanę ubić, połączyć delikatnie z masą czekoladową i za pomocą dekoratora napełniać jajka. Wierzch posypać pistacjami.

Znajdź mnie na fb. 

jajka czekoladowe faszerowane musem pistacjowym_deser_Wielkanoc_dania dla dzieci

Jajka dodaję do akcji „Wielkanocne smaki”.

Inne wielkanocne zabawy kulinarne:

pascha_sernik_sernik na zimno_Wielkanoc  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc  mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc  baranek wielkanocny_ciasto ucierane_ciasto z czekoladą_Wielkanoc

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *