Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.
WIELKANOCNE DANIA
Piersi kurczaka nadziewane żurawiną i mozzarellą
Piersi kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą to danie szybkie, smaczne, efektowne i raczej niskokaloryczne. Mięso w ten sposób przygotowane jest soczyste, cudnie łączy smak słodko-słony. Przygotowane przez przypadek, po prostu akurat tego dnia nie było w sklepie piersi indyka. Można…
Polędwiczki ze szpinakiem w cieście
Delikatne mięso otulone chrupiącym ciastem francuskim. Smak uzupełnia pikantny szpinak. Całość świetnie smakuje i ciekawie wygląda. Propozycja na świąteczny stół, niedzielny obiad, na przyjęcie. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 450 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście) 80 g pikantnej gorgonzoli (lub…
Schab faszerowany polędwiczką i śliwkami
Pieczony schab w majeranku i ze śliwkami to klasyka. Urozmaica go polędwiczka, którą jest sprytnie nadziany. Jest soczysty, ma zdecydowany smak i ciekawie się prezentuje. Świetnie nadaje się na niedzielny, czy też świąteczny obiad, ale może być także domową wędliną.…
Domowy zakwas na żurek
Pamiętacie “Chłopów”? Tak wiem, to stara, raczej nielubiana lektura. Mnie fascynowały w niej opisy zwyczajów, rytm życia dostosowany do rytmu przyrody. O ile pamiętam, mieszkańcy Lipiec w Wielkim Poście jadali żur i śledzie. Na koniec postu znienawidzone potrawy (40 dni…
Sałatka z kurczakiem i ananasem
Pożywna słodko-słona sałatka. Może zastąpić obiad, dobrze sprawdza się na imprezach, ale nadaję się również na weekendowe późne śniadanie. Składniki: 1 pierś kurczaka (podwójna) 1/2 ananasa ew. z puszki 10 dag dużych rodzynek 1 puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 2…
Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym
Rolada z indyka z delikatnym nadzieniem mięsnym, połączonym z rodzynkami i suszonymi figami. Dodatkiem do pieczeni jest mus jabłkowo-chrzanowy. Eleganckie, ciekawe i smaczne danie. Z “Poradnika Domowego”. Składniki pieczeni: 1 kg piersi z indyka 25 dag cielęciny lub mieszanki mięsa…
Miniaturowe galaretki z kurczaka
Galaretki na jeden kęs. Do nich sok z cytryny, musztarda lub chrzan i może pajda chleba? Zwykle robiłam je w małych filiżankach, ale za sprawą Gosi zmieniłam foremki i to jest to! Nie trzeba dzielić, świetnie się prezentują na każdym…
Pieczeń z indyka z morelami
Kolejny nasz przepis na danie słono-słodkie. Indyk w majeranku, nadziany morelami i polany miodem. Smaczna rolada, która może pojawić się na świątecznym czy niedzielnym stole. Poza tym zimna pieczeń jest doskonała na kanapki. Danie Artura na podstawie “Przyjaciółki”. Składniki: 1,5…
Sałatka cypryjska
Upał. Noc nie daje wytchnienia od wysokiej temperatury. Spacery promenadą nadmorską, w tle statki różnych armii. Poszukiwania na Wybrzeżu Afrodyty kamienia w kształcie serca i okrągłego z dziurką w środku (na szczęście w miłości i w pieniądzach). Niezwykłe cerkwie i…
Pasztet z soczewicy z pieczarkami
To mój kolejny przepis na pasztet wegetariański (poprzednie to: z soczewicy i z ciecierzycy). Jaki jest? – delikatny, koperkowy, z chrupiącymi dodatkami. Tradycyjnie najlepszy z chlebem razowym (mój faworyt to żytni). Gdy jest ciepły, można go zjeść na obiad z…
Pasztet z ciecierzycy
Rozkochaliśmy się w pasztetach wegetariańskich. Poprzedni z soczewicy – rewelacja. Dzisiejszy z ciecierzycy – jeszcze lepszy – gładki, aksamitny, delikatny. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i czosnkiem. Przepis Pawła (Melona). Składniki: 400 g ciecierzycy 1 cebula 2-3 łyżki oliwy…
Pasztet z soczewicy
Z cyklu “Nie zawsze musi być mięso” albo “Wegetariańska Wielkanoc” – pasztet z soczewicy. Smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów (przeważnie tłustych). Kilka słów o zaletach zdrowotnych soczewicy. Ta prastara roślina znana w Polsce od neolitu, obfituje w witaminy…