Rolada z indyka z delikatnym nadzieniem mięsnym, połączonym z rodzynkami i suszonymi figami. Dodatkiem do pieczeni jest mus jabłkowo-chrzanowy. Eleganckie, ciekawe i smaczne danie.
Z “Poradnika Domowego”.
Składniki pieczeni:
- 1 kg piersi z indyka
- 25 dag cielęciny lub mieszanki mięsa drobiowo-wołowego
- 3 figi
- 3 łyżki rodzynek
- 2 jajka
- 1/2 bułki (lub jedna mała)
- ew. 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- olej do obsmażenia mięsa
Składniki musu:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2-3 łyżki startego chrzanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso rozkroić na płaski płat, osolić, posypać pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
Namoczyć bułkę (można w wodzie i mleku). W tym czasie zmielić mięso z bułką na nadzienie. Umyć i sparzyć bakalie. Figi pokroić w drobną kostkę. Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać figi, rodzynki, żółtka, rozpuszczone masło, sól, pieprz i wyrobić. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Na piersi z indyka położyć masę mięsną, zwinąć roladę, związać sznurkiem i opiec na rozgrzanej patelni.
Piec ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, po włożeniu mięsa obniżyć temperaturę do 180 °C.
W czasie pieczenia mięsa przygotować mus. Obrane jabłka pokroić na cząstki i rozgotować z odrobiną wody. Zmiksować, przestudzić, dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem.
Znajdź mnie na fb.