Wielkanocne dania – sałatki, pasztety, nie tylko mięsne, faszerowane jajka, pieczyste, galarety, domowe wędliny, zupy te tradycyjne i te mniej oczywiste, a także drobne przegryzki i przekąski.
WIELKANOCNE DANIA
Faszerowane jajka przepiórcze
Ekskluzywna przekąska na wielkanocny stół? Proszę bardzo! Delikatne jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Niesamowicie smaczna przystawka na jeden kęs. Z książki “Dwóch Łakomych Włochów”. Składniki: 12 jajek przepiórczych 80 g tuńczyka w oliwie (1/2 puszki) 2 łyżki kaparów +…
Ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową
Pikantne ptysie, czy też zwykła sałatka jarzynowa podana w odświętny, inny sposób. Można taką sałatką zaskoczyć wielkanocnych gości, przyjaciółki na babskim wieczorze, ale także sprawdzi się podczas imienin, urodzin czy innych uroczystości. Dodatkiem może być barszcz, sok pomidorowy lub białe…
Schab pieczony w smażonej cebuli i śmietanie
Odświeżony stary przepis. Danie znów jest modne, zachwyca gości i domowników. A “zakopaliśmy” go na kilka lat, bo nie należy do lekkich, no i wieprzowina to nie jest nasze ulubione mięso. Ale wróciliśmy i… schab jest niesamowicie smaczny, a sos…
Sałatka z cykorią i camembertem
Karnawałowa, kolorowa sałatka. Sery świetnie komponują się ze słodyczą winogron (ale to znane połączenie) i lekko gorzkim smakiem cykorii. A dodać trzeba, że o tej porze roku, cykoria jest o wiele lepszym i zdrowszym rozwiązaniem od sałat. Ma mało kalorii,…
Rolada drobiowa – marmurek
Przepyszne drobiowe mięso w galarecie. Idealne na kanapki, przekąskę na przyjęcie karnawałowe czy imieninowe. Najbardziej zaskakujące jest wykonanie, dlatego spodobała mi się nazwa – wędlina MacGyvera. Pokrojone mięso wkłada się w karton po soku, zawija w rękaw do pieczenia i…
Gulasz po burgundzku
Gulasz po burgundzku, czyli boeuf bourguignon, to klasyczne danie kuchni francuskiej. Niezwykle aromatyczna potrawa z wołowiny, z dodatkiem wędzonego boczku, pieczarek i małych cebulek. Gotowana w dużej ilości czerwonego wina. Można, ba nawet trzeba, przyrządzić ją z wyprzedzeniem. Zyskuje wtedy…
Pasztet z fasoli
Pasztety wegetariańskie to moja miłość. Na blogu są już: z soczewicy, z soczewicy i pieczarek, z ciecierzycy, z jajek. Jednym z moich ulubionych jest pasztet z cukinii, ale niestety jest niezbyt fotogeniczny i dlatego nie ma go na blogu. A…
Wiosenna zupa z rzeżuchy
Wiosenna, zielona, kremowa, ciut ostra zupa z rzeżuchy. Wspaniała odmiana po świątecznym obżarstwie. Lekka, pozwala wykorzystać zasoby wielkanocnej rzeżuchy. Po maśle rzeżuchowym, najlepsze danie z tej wiosennej rośliny. Przepis z “Dorota Smakuje”. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego (lub mięsno-warzywnego) 3-4…
Jajka po polsku (faszerowane na ciepło)
Nie znałam tego specjału, ale gdy spróbowałam, stałam się wielbicielką w ten sposób przygotowanych jajek. Przypominają w smaku trochę kotlety jajeczne. Wbrew pozorom są daniem błyskawicznym i mogą być przygotowane na śniadanie wielkanocne. Przepis Wioli. Składniki: 4 jajka 1 łyżeczka…
Wielkanocne przepisy na mięsa, sałatki, przystawki
Kilka dni temu zamieściłam zbiór naszych ulubionych przepisów wielkanocnych na mazurki, sernik, babki, torty ( kliknij TU). Dziś zebrane przepisy na wielkanocne specjały na słono. MIĘSA Polędwiczka w cieście Szynka pieczona z owocami Pierś indyka ze szpinakiem Pieczeń rzymska Schab…
Domowa biała kiełbasa wg Macieja Kuronia
Biała kiełbasa zrobiona w domu to rarytas. Tata przygotowuje ją raz-dwa razy w roku, przy czym obowiązkowo na Wielkanoc. Obok domowej szynki, schabu po wiedeńsku i pieczeni rzymskiej jest podstawową wędliną naszego wielkanocnego stołu. Składniki: 1 kg mięsa wołowego (zrazowe,…
Świąteczny żurek
Żurki to jedne z naszych ulubionych zup. Mamy różne odmiany tego przysmaku – wegetariański, zwykły z ziemniakami, na wędzonce, z chrzanem. Wersja świąteczna jest kwaśna, majerankowa, lekka, ponieważ zakwas nie jest gęsty, a wywar raczej warzywny lub na chudym mięsie.…