Rolada schabowa Ewy Wachowicz

Wyśmienita rolada z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje. Ulubione”. Mięso zwinięte z boczkiem, żurawiną, chrzanem i musztardą. Świetnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Z sosem chrzanowym lub ćwikłą na pewno będzie rarytasem wielkanocnego stołu.

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 20 dag suszonej żurawiny
  • chrzan
  • musztarda
  • 2 ząbki czosnku
  • sól., pieprz
  • oliwa lub masło klarowane do obsmażenia mięsa

Wykonanie:

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo, tak by powstał jeden duży płat mięsa o grubości ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w cienkie plastry i obsmażyć na patelni (bez tłuszczu). Mięso posolić, oprószyć pieprzem, natrzeć od strony wewnętrznej czosnkiem, posmarować musztardą i chrzanem. Rozłożyć żurawinę, przykryć plastrami boczku i zrolować. Zawiązać sznurkiem do mięs i obsmażyć na oliwie lub maśle klarowanym ze wszystkich stron. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zacisnąć boki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec ok. 1 godzinę (p. Wachowicz podała temperaturę 160 °C). Po upieczeniu pokroić w plastry.

Podawać z sosem chrzanowym na bazie beszamelu lub z ćwikłą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę

akcja_bezglutenowa Wielkanoc_rolada schabowa Ewy Wachowicz

Inne wielkanocne mięsa:

ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  szynka pieczona z owocami_pieczeń_świąteczny obiad_Wielkanoc  pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chranowym_domowa wędlina_danie na Wielkanoc  polędwiczki ze szpinakiem w cieście francuskim_mięso w cieście_dania z wieprzowiny

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *