Chałka z marcepanem

Chałka w wersji świątecznej – nadziewana marcepanem, morelami i pistacjami.

Z książki „Wielka księga ciast”.

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 180-200 ml letniego mleka
  • 1 jajko (nie z lodówki)
  • 75 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50 g pistacji
  • 200 g suszonych moreli
  • 200 g masy marcepanowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 ml soku pomarańczowego

Dodatki:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia chałki

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Dodać jajko, mleko, masło, wymieszać. Wyrabiać co najmniej 20 minut. Tak przygotowane przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (1-2 godzin).

W tym czasie przygotować nadzienie. Masę marcepanową pokruszyć do miski. Pistacje, morele drobno posiekać i dodać do masy marcepanowe. Włożyć pozostałe składniki (cukier waniliowy, zmielone migdały, sok pomarańczowy) i utrzeć na gładką masę. Podzielić na 3 części.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i ponownie zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o długości 50 cm i szerokości 10 cm. Na środki pasków nakładać nadzienie. Ścisło zwijać w rulony. Brzeg i końce podwinąć pod spód. 

Z powstałych rulonów zapleść chałkę (jak warkocz – na trzy) i pozostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Chałkę posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem; posypać migdałami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 °C i piec ok. 40-45 minut.

Przed podaniem oprószyć pudrem.

Uwaga: chałka długo utrzymuje świeżość.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc

akcja_Wielkanocne Smaki_chałka z marcepanem

Inne świąteczne drożdżówki:

babka Savarin z truskawkami_babka drożdżowa_babka ponczowa_babka z owocami_babka ze śmietaną_słynne wypieki  wielkanocne wianuszki drożdżowe_chałka drożdżowa_Wielkanoc  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc  drożdżóweczaka mamy Honoraty_babka drożdżowa

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *